vineri

29 martie, 2024

2 martie, 2020

Toți operatorii industriali care au surse de ardere în procesul de producție vor fi obligați, prin autorizația de mediu, să dețină echipamente de monitorizare a aerului și să transmită datele în timp real către Agenția de Protecția Mediului București, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru cursdeguvernare.r.

Abia după instalarea senzorilor se va putea constata gradul de poluare al respectivilor producători și, în cazul nerespectării legislaslației, să fie sancționați, eventual să li se retragă autorizația.

Printre agenții economici cu ardere în procesul de producție se numără fabricile de medicamente, de cauciucuri, termocentralele (ELCEN, în cazul Capitalei) și incineratoarele de gunoi.


Obligativitatea instalării senzorilor de poluare se va aplica începând de săptămâna aceasta, simultan cu verificările declanșate la cele 69 de firme din Capitală și cele 47 din județul Ilfov care folosesc arderea în producție, pentru a vedea în ce măsură activitățile lor generează poluare în București.

Din cele 116 firme, autoritățile trebuie să constate mai întâi câte aveau deja prevăzută această obligație în autorizația de mediu și câte au respectat-o. De asemenea, APM București trebuie să-i identifice, săptămâna aceasta, pe operatorii cu astfel de activități ce nu au solicitat autorizație, adică își desfășoară activitatea ilegal.

În viitor, măsurătorile transmise de companii vor fi verificate de Agenția de Mediu, pentru confirmarea veridicității datelor înregistrate de echipamentele operatorilor, a mai precizat ministrul Mediului.

Demiteri la APM București

Ministrul a cerut demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București, întrucât nu a aflat decât luni dimineața de poluarea gravă din Capitală, deși depășirea gravă a plafoanelor maxime s-a înregistrat încă de  duminică seara. Acest lucru a întârziat reacția autorităților ce intervin în astfel de situații.


„Am cerut colegilor din minister să prezinte ministrului un plan de reorganizare a APM pentru a evita pe viitor astfel de situații, când o comunicare deficientă poate provoca prejudicii și în ceea ce privește sănătatea locuitorilor, și în ceea ce priveștea viteza de reacție a celorlalte autorități, care ar fi trebuit să-i identifice și să-i sancționeze pe toți cei care au poluat Bucureștiul”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro ministrul Costel Alexe.

Poluare gravă, duminică noaptea, în București

O ședința de urgență a avut loc luni cu toți responsabilii din domeniu, după ce rețelele de senzori au măsurat o poluare excesivă în Capitală începând de duminică seara.

Ministrul Alexe a precizat că rețeaua națională a înregistrat la București depășiri de până la opt ori de ale particulelor în suspensie PM10 și “depășiri foarte, foarte mari” de NO2 – dioxid de azot.

Nivelurile alarmante înregistrate de senzorii din două rețele:

  • duminică noaptea – depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen)
  • luni dimineață, la ora 8:00, la stația de lângă Lacul Morii, erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 – adică de 189 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății
  • la PM10, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă – adică 238 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 50 µg/m³
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: