duminică

28 aprilie, 2024

20 iunie, 2012

Agenţiile internaţionale de presă AFP, Reuters şi Associated Press au scris, miercuri seara, despre sentinţa dată de justiţie în cazul fostului premier Adrian Năstase şi despre condamnarea acestuia la închisoare.

Fostul prim-ministru român Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, un verdict rar în statele europene împotriva unui ex-şef de guvern, relatează AFP, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti. „Adrian Năstase este demnitarul de rangul cel mai înalt condamnat până acum în România pentru corupţie”, notează sursa citată, care adaugă faptul că procesul intentat lui Năstase a fost urmărit cu atenţie de Uniunea Europeană, în condiţiile în care România este supusă unui Mecanism de Cooperare şi Verificare pe domeniul justiţiei.

În Europa ultimelor decenii, foarte puţini şefi de guvern au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, remarcă aceeaşi agenţie. În anii 1990, fostul prim-ministru italian Bettino Craxi a primit pedeapsa cu închisoarea, pe care însă nu a ispăşit-o, reuşind să fugă din Italia şi murind apoi în anul 2000. În prezent, ex-premierul croat Ivo Sanader este judecat în ţara sa tot pentru fapte de corupţie


Şi Reuters informează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase, remarcând că este vorba despre „un semnal că ţara încearcă să răspundă preocupărilor Uniunii Europene privind combaterea corupţiei răspândite”. În acelaşi timp, Associated Press scrie că Năstase va fi primul lider al României care va executa o pedeapsă cu închisoarea de la căderea comunismului, în 1989.

Eşecul în lupta împotriva corupţiei din România şi din Bulgaria vecină, cele mai noi şi mai sărace membre ale UE, a dus la blocarea aderării acestora la Spaţiul Schengen, transmite Reuters. Jurnaliştii amintesc că Năstase devine, astfel, politicianul cu cel mai înalt rang care va fi închis de la căderea comunismului în 1989, după ce instanţa a admis, în parte, recursul acestuia la decizia instanţei inferioare, însă a confirmat o pedeapsă anterioară de doi ani de închisoare.Fostul premier a negat acuzaţiile, susţinând că dosarul este unul politic.

Agenţia de presă notează că analiştii şi militanţii anticorupţie au salutat condamnarea iniţială din ianuarie ca fiind un pas în direcţia corectă făcut de ţara despre care organizaţia Transparency International susţine că este a treia cea mai coruptă din Uniunea Europeană, după Grecia şi Bulgaria.

„Vânător şi pescar împătimit, Adrian Năstase a ocupat funcţia de premier în guvernul de stânga din perioada 2000-2004 şi rămâne un politician de rang înalt în cadrul alianţei USL, care a preluat puterea luna trecută şi despre care se crede că va câştiga majoritatea în alegerile parlamentare din noiembrie”, comentează Reuters.


Românii au protestat în toată ţara, la începutul acestui an, împotriva austerităţii şi a corupţiei în rândul politicienilor, demonstraţii care au dus la căderea guvernului, încheie agenţia.

Ştirea a fost preluată rapid de cotidianul american „Washington Post” şi de „Huffington Post” care notează faptul că Năstase va împlini, vineri, 62 de ani şi precizează că fostul prim-ministru a făcut apel, în 30 martie, la o sentinţă anterioară, prin care era trimis la închisoare pentru strângerea ilegală de fonduri pentru campania prezidenţială din 2004. De asemenea, ştirea a făcut apoi încojorul presei internaţionale, în presa din Bulgaria, Franţa, Ungaria şi alte ţări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: