vineri

29 martie, 2024

9 iunie, 2021

Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediu privat, susțin reprezentanții Concordia.
Prevederea considerată impredictibilă de angajatori se referă la posibilitatea pensionării până la 70 de ani la cererea angajaților, respectiv acordul angajatorului.

”Această măsură are nevoie de un cadru mai clar și precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenției legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani”, transmit reprezentanții organizației patronale.

Nu se poate ca, după ce ai optat să nu te pensionezi, să poți să revii oricând și oricum asupra deciziei, fără a lăsa angajatorului timpul necesar să pregătească înlocuitori și, respectiv, fără să își dea acordul. Această continuare a activității trebuie să țină cont de peisajul mai larg al gestiunii resursei umane. Planurile de recrutare a tinerilor sau de înlocuire sunt făcute, evident, ținând cont de numărul de persoane care se pregătesc să se retragă din activitate. Aici este nevoie de predictibilitate, fiindcă nu se pot face ajustări de la o lună la alta. Trebuie să fie clar că această decizie se ia cu acordul părților”, a declarat Radu Burnete (foto), directorul Concordia.


Concordia susține integrarea persoanelor vârstnice în câmpul muncii, atât din motive sociale (continuarea integrării în comunitate, completarea veniturilor din pensie cu forme flexibile), cât și economice (compensarea deficitului de forță de muncă). Companiile angajează deja persoane vârstnice, în diferite formule flexibile, în funcție de capacitățile și nevoile acestora.

În opinia organizației, este necesar să fie luate în calcul câteva aspecte. Unul dintre acestea este capacitatea de a presta anumite tipuri de activități. Sunt o serie de meserii care nu pot fi întreprinse la același nivel la 65, respectiv la 69 de ani. Angajatorul trebuie să poată evalua și lua decizia, de la caz la caz, cu privire la capacitatea de continuare a activității angajaților după vârsta standard de pensionare. În caz contrar, angajații se pot afla în situații de risc sau în imposibilitatea de a îndeplini sarcinile de lucru, din motive obiective, ce țin de capacitatea fizică.

Managementul resurselor umane în raport cu generațiile tinere:

  • Planurile de școlarizare pentru învățământ dual, unde companiile sunt implicate, sunt creionate în raport cu numărul și meseriile celor care urmează să iasă la pensie, pentru a asigura înlocuirea. În cazul în care angajații în prag de pensionare aleg să prelungească activitatea, cei tineri vor rămâne fără locurile de muncă preconizate, pentru care au fost pregătiți, pentru că angajatorii nu îi pot păstra pe amândoi.
  • Chiar și în situațiile în care vorbim de lucrători cu studii superioare, care nu au nevoie de pregătire tehnică specifică unei meserii, companiile le pregătesc acestora planurile de carieră ținând cont de retragerea legală din activitate a unora dintre angajați.

Un alt aspect semnalat de angajatori se referă la termenele privind recrutarea. Termenele de 30, respectiv 60 de zile pentru notificarea angajatorului sunt extrem de scurte chiar și pentru a planifica procesul de recrutare pentru înlocuitori, în cazul în care angajații nu doresc pensionarea/prelungirea.


Concordia solicită astfel Executivului clarificarea termenilor și condițiilor prelungirii aplicabile după vârsta de pensionare, cu acordul clar al angajatorului, înainte de adoptarea legii, pentru a asigura predictibilitate și echitate pieței muncii din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: