23 octombrie, 2017

Cu negociatorii Brexit esuând în tentativa de a obține o declarație de ”suficient progres”, lansarea de către președintele Consiliului European Donald Tusk a unei ambițioase agende UE și lideri luptând cu o mulțime de probleme complexe, după discuțiile de joi și de vineri ale liderilor UE câteva lucruri merită recapitulate.

În continuare, concluziile Politico despre ultima reuniune UE 28 de la Bruxelles:

1.Angela Merkel, primul între egali

Chiar și fără o nouă coaliție de guvernare ferm decisă, Cancelarul Angela Merkel s-a dovedit încă o dată primul între egali- a fost cel mai important lider al summit-ului, împingând lucrurile în direcția dorită.


Asta nu se întâmplă neapărat pentru că Germania este cea mai puternică economie europeană, ci pentru că Germania are un lucru cărora majorității satelor europene le lipsește: stabilitate politică.

”Ea este Merkel, a fost aici de mai mult timp decât oricare altul…” a sesizat un înalt diplomat european. În mesajele adresate colegilor, Angela Merkel a bifat toate puctele importante ale momentului- de la asasinarea jurnalistei din Malta până la situația Cataloniei.

2.Macron mai are de învățat, în special despre politici comerciale

Donald Tusk l-a așezat pe Emmanuel Macron în centrul atenției după ce a asimilat multe dintre ideile vehiculate de către președintele Franței în discursul rostit de acesta în septembrie, la Sorbona.

Dar Emmanuel Macron, atât de apreciat de liderii europeni pentru că a reușit să o învingă pe Marine Le Pen, începe să simtă că nu are nicio garanție că o să îi reușească totul. El a adus pe agenda summit-ului comerțul, în încercarea de a pune sub semnul întrebării eficiența actualelor politici comerciale ale UE și de a limita ceea ce oficiali francezi spun că ar fi o precipitare a Comisiei de a încheia acorduri de liber-schimb.


Jean Claude Juncker a blocat eficient ambițiile lui Emmanuel Macron, arătând că nu are nicio intenție de a renunța la planul încheierii de noi acorduri- președintele Comisiei a declarat presei că acordul economic cu blocul sud-american (Mercosur) va fi finalizat până la sfârșitul anului.

3.Turcia fierbinte

Relația cu Turcia a fost cel mai aprins subiect al summit-ului și a consumat o bună bucată din timpul de discuții, o realitate evitată de comunicatul oficial al summit-ului, care a menționat doar: ”Consiliul European a dezbătut relațiile cu Turcia”.

Austria și Germania sunt principalii adepți ai liniei dure în relația cu Turcia, Germania exprimând furie nu doar în legătură cu arestarea unuo jurnaliști germani, ci și față de ceea ce consideră a fi amestecul Ankarei în recentele alegeri parlamentare.

Angela Merkel a declarat la final: ”Am căzut de acord să cerem Comisiei să taie fondurile pre-aderare într-o manieră responsabilă”.

Oficiali europeni spun că Turcia ar putea pierde zeci, chiar sute de milioane de euro din cele 4 miliarde pe care Turcia ar trebui să le primească până în 2020.

Diplomați europeni speră ca mesajul transmis Ankarei să fie mai eficient decât cele transmise până în prezent. Relația UE cu Turcia este complicată- negocierile de aderare sunt practic înghețate, la fel și posibilitatea liberalizării vizelor sau îmbunătățirea acordului de liber-schimb.

4.Brexit: Negocieri blocate de chestiunea financiară

În legătură cu Brexit, UE27 a votat rapid și unanim că încă nu s-au înregistrat suficiente progrese, amânând debutul fazei a doua a negocierilor pentru decembrie. Era un lucru previzibil, iar summit-ul a adus lămuririle necesare că totul are legătură cu nota de plată pe care Londra va accepta să o plătească pentru Brexit.

La conferința de încheiere a summit-ului, Donald Tusk și Jean Claude Juncker au arătat că nu sunt de acord cu negociatorul-șef Michel Barnier care vorbește de un impas, părând că sunt siguri că totul se va lămuri în următoarea lună și jumătate.

5.Brexit: problema graniței

Când vine vorba de granița Irlanda-Irlanda de Nord, trebuie spus cu claritate: niciun lider UE27 nu se așteaptă la o soluție completă în acest stadiu al negocierilor. În acest moment, liderii europeni vor doar să vadă că Londra își asumă responsabilitate și elaborează un plan specific pentru această graniță ținând cont de faptul că după Brexit relațiile vamale și comerciale ale Marii Britanii cu UE se schimbă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: