joi

25 aprilie, 2024

6 octombrie, 2022

Președintele Emmanuel Macron a obținut ce și-a dorit: liderii a 44 de țări s-au reunit joi la Praga pentru prima întâlnire a Comunității Politice Europene (CPE) – un nou forum creat ca răspuns la invazia rusă.

Având în vedere încercările constante ale lui Vladimir Putin de a diviza Occidentul, simplul act de a aduna toți liderii europeni pentru o fotografie de familie este, în sine, o victorie.

Agenda întâlnirii e generoasă, cu discuții despre provocările economice generale, schimbări climatice, criza energetică şi invazia rusă din Ucraina.


Utilitatea reuniunii este însă îndoielnică, existând premisa ca CPE să fie o nouă formă fără fond după Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sau chiar OSCE.

Problemele Comunității Politice Europene

Comunitatea Politică Europeană, scrie Politico, este cea mai recentă iterație a unui concept care plutește în UE de zeci de ani. Fostul președinte francez François Mitterrand a promovat, fără succes, conceptul de „Confederație Europeană” în urmă cu mai bine de 30 de ani.

CPE a fost inițial prezentată ca un forum în care toți liderii europeni – nu doar cei din UE – pot discuta domenii de interes comun. Dar Marea Britanie, Turcia și statele din Balcanii de Vest au propriile interese. Și nici măcar statele UE, o demonstrează recenta dispută energetică între Franța și Germania și Spania, nu sunt întotdeauna de aceeași parte a baricadei.

Nici Ucraina nu pare foarte mulțumită. „Susținem această inițiativă a președintelui francez, dar aceasta nu ar trebui să înlocuiască procesul de aderare”, a declarat vice prim-ministrul ucrainean Olga Stefanișina înainte de întrunirea de joi, unde este așteptată și o intervenție a lui Volodimir Zelenski.

Care este viziunea Franței


De câteva luni încoace, diplomații din Franța se chinuie să găsească un profil distinct pentru CPE, urmărind plasarea acesteia la jumătatea distanței între rigiditatea instituțiilor UE și lejeritatea unui simplu forum.

„Se pare că, cel mai probabil, ne vom îndrepta către o serie de cooperări între guverne pe bază de voluntariat”, a spus un consilier de la Ministerul de Externe al Franței, recunoscând în același timp că proiectul este încă „vag”.

Într-o conferință de presă de miercuri, un consilier al Administrației Prezidențiale franceze a spus că CPE va funcționa după modelul G7.

„Există ideea că ar putea fi ca G7, un grup de țări cu autoritate care oferă orientări FMI, Forumului Economic Mondial etc. și care se bazează pe rețele internaționale”, a spus economistul francez și susținătorul lui Macron, Jean Pisani-Ferry. „Dar declarațiile CPE nu vor avea prea multă greutate.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: