20 ianuarie, 2020

Puterile străine reunite la Berlin au convenit duminică întărirea unui embargou al armelor în Libia şi au susţinut un acord fragil de încetare a ostilităţilor. Întâlnirea a fost umbrită de vestea blocării activităţilor celor mai importante exploatări de petrol de către forţele loiale comandantului Khalifa Haftar din estul ţării, transmite Reuters.

Duminică, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este foarte îngrijorat de închiderea mai multor exploatări de petrol.

Haftar, a cărui Armată Naţională Libiană se îndreaptă spre Tripoli cu sprijinul Egiptului, Emiratelor Arabe Unite, a mercenarilor ruşi şi a unor trupe africane, a participat la summitul de o zi din Germania, dar a plecat de la discuţiile referitoare la un armistiţiu.


Turcia promis ajutor militar guvernului recunoscut internaţional, condus de premierul Fayez al-Serraj, și a trimis în Libia 35 de instructori militari turci și 2.000 de luptători sirieni.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat reporterilor că summitul, la care au patrticipat principalii susţinători ai facţiunilor rivale din Liban, au convenit că armistiţiul de la Tripoli din ultima săptămână trebuie să devină un armistiţiu permanent pentru a permite să aibă loc procesul politic.

O comisie specială formată din cinci militari din partea fiecărei părţi va monitoriza armistiţiul, a spus Merkel. Puterile străine active în Libia s-au angajat că menţină un embargou al armelor şi să oprească livrările de arme. Premierul Serraj şi generalul Haftar nu s-au întâlnit la summit, a spus Angela Merkel.

În Libia se duc lupte pentru putere de la înlăturarea dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011. Timp de peste cinci ani, Libia a avut două guverne rivale în est şi în vest, străzile fiind controlate de către grupări armate.


National Oil Corporation (NOC) din Libia a anunţat că închiderea terminalelor a fost ordonată direct de forţele lui Haftar şi vor reduce producţia de petrol cu 800.000 de barili pe zi. Importantele exploatări de petrol El Sharara şi El Feel au fost închise, după ce forţele loiale lui Haftar au blocat duminică o conductă de transport.

Blocarea pe timp mai îndelungat a producţiei de petrol ar lovi puternic guvernul de la Tripoli, care depinde de veniturile din petrol pentru finanţarea bugetului.

Un apel pentru încetarea focului din partea Rusiei şi a Turciei a ajutat la reducerea luptelor, în urmă cu o săptămână, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat înaintea unei întâlniri cu omologul său turc Tayyip Erdogan: ”Nu ne pierdem speranţa că dialogul va continua, iar conflictul va fi rezolvat”.

Ministrul de Externe din Italia, Luigi Di Maio, a declarat că summitul este ”un punct de plecare” pentru un armistiţiu şi blocarea intrării armelor în Libia care s-a intensificat odată cu ofensiva lui Haftar.

La summit au participat şi secretarul american de Stat Mike Pompeo şi lideri europeni şi arabi, iar forţele lui Haftar au publicat imagini ale acestuia la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Emiratele Arabe Unite au fost reprezentate de ministrul de Externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: