vineri

29 martie, 2024

8 ianuarie, 2014

Guvernul german a decis miercuri să caute noi măsuri pentru a împiedica abuzul de ajutoare sociale, în încercarea de a dezamorsa disputa izbucnită în interiorul coaliției de guvernare în legătură cu migranții din România și Bulgaria, scrie Reuters.

Guvernul a decis înființarea unui grup de lucru care, în iunie, să prezinte măsurile pe care le-ar putea lua autoritățile germane pentru a evita abuzarea de către migranți a sistemului de ajutoare sociale.

Echipa cuprinde funcționari de vârf din 11 ministere și va fi condusă de către ministerul de interne și cel de pe muncă.


Subiectul a încins în ultimele zile discursul public din Germania, după ce această țară și alte opt state membre UE au fost obligate să elimine de la 1 ianuarie 2014 restricțiile impuse românilor și bulgarilor pe piața muncii.

Teama de un aflux de persoane care ar putea fura joburile germanilor și ar secătui sistemul de ajutoare sociale i-a panicat pe cei din CSU, care au dezlănțuit o adevărată furtună cu publicarea unui text intitulat ”Dacă înșeli, afară!”

La sfârșitul anului trecut, primarii din 16 mari orașe, inclusiv Cologne și Hanovra, au lansat un apel coaliției pentru a-i ajuta să facă față afluxului de populație ce ar urma să apară din statele sărace din sud-estul Europei.

Conservatorii CSU, parteneri în coaliția de guvernământ, alături de CDU și SPD, au propus ca migranții să nu aibă acces la ajutoare în primele trei luni de la sosirea în Germania, iar cei vinovați de fraudă cu ajutoare sociale să fie expulzați și să nu mai fie primiți în această țară.


Ceilalți parteneri, SPD, au reacționat imediat, acuzându-i pe cei de la CSU de incitare la ură și populism.

Un sondaj realizat recent arată că 60% din germani consideră că temerile legate de migrație sunt justificate, în timp ce 36% cred că ele sunt exagerate.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri așteaptă sosirea muncitorilor români și bulgari calificați și i-au acuzat pe politicieni pentru discursul lor și tensiunile create în societatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: