joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2015

curaj
Ministrul Educației, Adrian Curaj

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunțat marți componența grupului de lucru constituit pe data de 11 decembrie cu misiunea de ”clarificare a cadrului instituţional şi normativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice”.

Potrivit comunicatului emis de minister, componenţa grupului de lucru este:

  • prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi);
  • prof. univ. dr. Lucian Bercea (Universitatea de Vest din Timişoara);
  • prof. univ. dr. Radu N. Cătană (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca);
  • prof. univ. dr. Valeriu Ciucă (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi);
  • cercetător principal, dr. ing. Călin Deleanu (Academia Română);
  • prof. univ. dr. Liviu Papadima (Universitatea din Bucureşti);
  • prof. univ. dr. Ion Roceanu (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti);
  • prof. univ. dr. Florin Alin Sava (Universitatea de Vest din Timişoara);
  • prof. univ. dr. Florin Streţeanu (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca);
  • prof. univ. dr. Dana Tofan (Universitatea din Bucureşti).

Potrivit comunicatului, grupul a fost alcătuit la iniţiativa ministrului Adrian Curaj din persoane propuse de instituţiile de învăţământ superior, respectiv Academia Română.

Ce se așteaptă de la grupul de lucru


Misiunea acestui grup de lucru, spune comunicatul, este aceea de a ”recredibiliza funcţionarea sistemului de învăţământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat, prin elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative aplicabile.”

Grupul urmează să identifice ”orice alte soluţii de ordin administrativ în vederea implementării celor mai bune principii de etică în cercetarea ştiinţifică, necesare a fi adoptate acum sau în perspectivă strategică, în completarea măsurilor de modificare a reglementărilor în vigoare.”

În cadrul primei întâlni, organizată în ziua semnării ordinului de înființare a grupului de lucru, ministrul Adrian Curaj a prezentat mandatul grupului şi a fost stabilit cadrul de desfăşurare a activităţii, care începe practic pe data 18 decembrie, la a doua întâlnire.

Până la clarificarea legislației în domeniu, Universitatea din Bucureşti, prin vocea rectorului Mircea Dumitru, a anunțat luni că va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu, dacă va exista de la anul procedura legislativă care va permite universităţilor să facă asta.


Pe fondul înmulțirii acuzațiilor de plagiat la doctorat, ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat pe data de 3 decembrie, după ședința de Guvern, revocarea Consiliul Național de Etică (CNE), a cărui componență a fost numită în 2012, de fostul ministru Liviu Pop, în plin scandal privind suspiciunea de plagiat ce a planat asupra lucrării de doctorat a lui Victor Ponta.

Pe lista celor acuzați de plagiat se mai găsesc fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, dar și cel actual, Petre Tobă.

Suplimentar, există suspiciuni asupra modului în care Gabriel Oprea a coordonat o serie de lucrări de doctorat în cadrul Academiei SRI.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: