vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2020

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii din perioada 2019-2020, din cauza costurilor mari ale certificatelor verzi (de emisii – EU ETS), potrivit unui comunicat publicat luni de Executivul european.

Compensaţiile vor acordate prin rambursarea costurilor indirecte de achiziție ETS, către companiile eligibile, care sunt și expuse la riscul relocării afacerilor în state din afara Uniuunii Europene, cu reglementări de mediu mai puţin stringente.

Bugetul provizoriu este de aproximativ 291 milioane de euro. Ajutorul de stat respectiv a fost dimensionat inițial de Guvernul român la 331 milioane de euro. Banii ar urma să provină din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României, scoase la licitație


Eligibile sunt mai ales producătorii de aluminiu, îngrășăminte chimice și alte produse chimice, produse petrochimice, de fibre sintetice și de bumbac, potrivit unei ordonanțe de urgență apărobată în decembrie.

Comisia Europeană a evaluat măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat, în special îndrumările privind anumite ajutoare de stat în contextul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2012 şi a stabilit că măsura este în linie cu cerinţele din îndrumări.

Executivul european a ajuns la concluzia că ajutorul acordat este limitat la minimum necesar.

Sistemul european de comercializare a certificatelor este unul din pilonii politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, care vizează industriile care generează aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE, prin 11.000 de centrale electrice, instalaţii industriale şi companii aeriene.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: