duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 iunie, 2023

Conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din acest an, cu 4,6%, comparativ cu perioada similară din 2022, la 2.286 de unităţi.

Acestea au subscris un capital social în sumă totală de 8,5 milioane de dolari, cu 39,5% mai mic față de cel al firmelor înmatriculate în aceeași perioadă din 2022.

În aprilie 2023 au fost înmatriculate 477 societăţi noi cu participare străină la capitalul social. În funcţie de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna aprilie în:

  • comerţul cu ridicata şi amănuntul, reparații auto şi moto (26,4% din total),
  • activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,8%),
  • transport, depozitare şi comunicaţii (17%)

La finele lunii aprilie 2023, în România existau 246.501 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 68,17 miliarde de dolari.

Top investitori

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.133 (capital subscris de 4 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,61 miliarde de dolari, în 5.926 de firme.

La sfârșitul anului trecut, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridicau la peste 50 miliarde de euro, pe primul loc situându-se investitorii din Olanda (9,3 miliarde de euro), umați de cei din Germania (5,4 miliarde de euro) și Austria (5,3 miliarde de euro), conform datelor comunicate de Registrul Comerțului.

Investițiile nerezidenților în scădere

Pe de altă parte, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România s-au redus la 2,9 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an, de la 3,3 miliarde de euro în perioada ianuarie – aprilie 2022, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate marţi.


Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,4 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 474 milioane euro.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: