marți

23 aprilie, 2024

23 iunie, 2020

Cel mai puternic instrument din arsenalul european menit să neutralizeze impactul economica al crizei coronavirus nu și-a atins încă obiectivul: mai puțin de 15% din fondurile mobilizate de guvernele UE sub formă de garanții de stat pentru accesarea de finanțări ieftine de către companii nu au fost folosite.

Calculele au fost realizate de calculelor Bloomberg pe baza datelor din cele mai mari șapte economii europene. Suma disponibilă în continuare se ridică la circa 2.000 de miliarde de euro – nivel care depășește PIB-ul Spaniei, spre exemplu.

Progresele lente pe zona de creditare riscă să încetinească revenirea economică, în special în Italia și Marea Britanie, finanțările garantate de stat fiind proclamate a fi un element esențial pentru ținerea în viață a companiilor mici și mijlocii, în contextul în care marile companii (cum ar fi Air France-KLM sau Renault) au beneficiat de ajutoare masive de stat sau s-au putut finanța prin emisiuni de obligațiuni.


Feedback-ul inițial privind garanțiile de stat sugerează că ”desfășurarea acestora este lentă și întreprinderile care au nevoie nu pot beneficia de ele”, a declarat Christoph Leitl, președintele Eurochambres, o organizație patronală cu sediul la Bruxelles care reprezintă peste 20 de milioane de companii.

Unele guverne s-au mișcat ceva mai bine, notează publicația, dând exemplul Spaniei, stat care ia în considerare majorarea plafonului pentru a răspunderii cererii foarte mari de credite din partea mediului privat.

Principalele obstacole care au stat în calea programelor de acest tip au fost birocrația și procedurile bancare care impun verificări amănunțite ale potențialilor debitori, în ciuda garanției de stat.

Creditele garantate de stat fac parte dintr-un set de măsuri excepționale implementate în toată lumea pentru a limita daunele crizei economice generată de pandemia Covid-19. OECD anticipează o scădere a PIB-ului mondial de 6% în acest an. Franța, Italia și Marea Britanie ar putea înregistra o recesiune de peste 11% din PIB în 2020. Având în vedere riscul creșterii numărului de falimente și iminența unei perioade cu șomaj crescut, OECD a recomandat statelor membre să mențină măsurile de sprijin până când creșterea va prinde avânt.

742 de bănci au luat 1.300 de miliarde de euro de la BCE


La sfârșitul săptămânii trecute, Banca Centrală Europeană (BCE) a injectat o sumă record în sistemul bancar, potrivit Bloomberg.

Un număr de 742 de bănci au beneficiat de credite în valoare de peste 1.300 de miliarde de euro, la o dobândă negativă de -1%. Scopul acestui program derulat de BCE este de a asigura lichiditate în sistemul bancar astfel încât liniile de finanțare să rămână deschise pentru populație și companii.

De altfel, dobânda preferențială a fost condiționată de asigurarea unui nivel al creditării similar celui de anul trecut. În caz contrar, băncile pot lua lichidități de la BCE la o dobândă de -0,5%.

Din suma împrumutată, doar 550 de miliarde de euro reprezintă credite noi, diferența de 760 de miliarde de euro fiind refinanțarea împrumuturilor mai vechi luate de bănci de la BCE.

Operațiunea a reprezentat o premieră, fiind pentru prima dată când o bancă centrală importantă a oferit împrumuturi multianuale băncilor cu o rată a dobânzii sub rata principală a depozitului, introducând un sistem cu ”rată dublă”, potrivit Financial Times.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: