Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, sâmbătă, că România va restructura puternic marile companii cu pierderi, însă în privinţa privatizării societăţilor strategice el a oprit discuţiile doar la vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni de la Transgaz şi Romgaz.
Întrebat despre privatizări, Băsescu a lăsat să se înţeleagă că statul nu este dispus să renunţe la controlul companiilor energetice, după ce a renunţat la Petrom, în mandatul lui Adrian Năstase de prim-ministru.
”Acestea sunt stabilite, privatizări de pachete minoritare de acţiuni. Dacă ţin bine minte, la Petrom 10 procente, la Transgaz, Romgaz câte 15%”, a spus Băsescu.
Dacă la Transgaz şi Romgaz, statul român este proprietarul, Petrom este deţinută de OMV (51%), Ministerul Economiei (20,6%), Fondul Proprietatea (20,1%), Banca Europeană de Dezvoltare (2%), persoane fizice şi juridice (peste 6%).
În schimb, Băsescu a lăsat să se înţeleagă că vor fi măsuri drastice de restructurare, cu disponibilizări masive de personal şi schimbări de management, la complexele energetice Turceni şi Rovinari, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română.
”Nu am nicio ezitare să vorbesc public despre câteva din societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi, până la sfârşitul anului, funcţionarea acestora trebuie optimizată. Mă refer la cele doua complexe energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei – cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii, de sănătate. Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. Baronii economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat”, a declarat şeful statului.
Peste 30.000 de salariaţi vor fi concediaţi din companiile de stat şi regiile autonome, a anunţat liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, după o întrevedere anterioară cu delegaţia FMI; CE şi BM.
De asemenea, referitor la scumpirea energiei, Traian Băsescu a arătat, sâmbără, că odată cu aderarea României la zona euro, programată pentru anul 2015, preţul energiei în România se va liberaliza complet, însă până atunci scumpirea se va opera diferenţiat pentru consumatorii industrali şi cei casnici, având în vedere populaţia defavorizată.
”Dacă pentru economie terbuie avut în vedere un calendar accelerat, pentru populaţie nu este posibil un astfel de calendar. Dacă economia trebuie să stea în competiţie, populaţia nu poate sta în competiţie, datorită salariilor mult mai mici faţă de ţările din zonele euro. Trebuie să privim liberalizarea pe două paliere: economie şi populaţie”, a subliniat Băsescu.