luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 august, 2021

Acțiunile OMV Petrom (SNP) și TeraPlast (TRP) vor fi incluse, din 20 septembrie, în indicii FTSE pentru Piețe Emergente, alăturându-se acțiunilor Banca Transilvania (TLV) și Nuclearelectrica (SNN), transmite Bursa de Valori București (BVB).

România își consolidează, astfel, ponderea în indicii FTSE Russell, având cinci companii prezente în toți indicii furnizorului global: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast și Bittnet (BNET).

Includerea acțiunilor OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și TeraPlast, liderul pieței de țevi din PVC și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de instalații din România, în seria de indici FTSE Global Equity Index Series a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii semestriale, anunțată vineri, 20 august. Cele două companii vor intra în componența indicelui începând cu 20 septembrie.


„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom în indicii All-Cap și, totodată, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potențialul pieței de capital din România și dinamicitatea acesteia. În decurs de doar un an, reprezentarea României în indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii și ne bucurăm că suntem prezenți cu domenii cât mai diversificate, de la energie și financiar, la IT, deoarece prezentăm o poză relevantă investitorilor globali în ceea ce privește oferta de companii în care pot investi la BVB. Această ofertă continuă să se diversifice și să crească prin listarea de noi companii la BVB, iar anul 2021 este cel mai bun an din ultimii 22 în ceea ce privește numărul de companii nou venite pe piață atât cu acțiuni, cât și cu obligațiuni”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București (BVB).

OMV Petrom a fost listată la BVB în 3 septembrie 2001 și este cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori București, cu o capitalizare de 23,7 miliarde lei (4,8 miliarde euro), la finalul ședinței bursiere de vineri.

TeraPlast a fost listată în data de 2 iulie 2008, iar la finalul ședinței bursiere de vineri avea o capitalizare de 1,7 miliarde lei (352,2 milioane euro).

Anterior, în septembrie 2020, când România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell, titlurile producătorului de materiale de construcții au fost incluse în indicele FTSE Global Micro-Cap, acesta fiind un prim efect al promovării pieței din România.


În martie 2021, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse și acțiunile Bittnet, astfel că România a avut din martie patru companii în acest indice.

Promovarea Romaniei de către FTSE Russell, în 21 septembrie 2020, în rândul Piețelor Emergente a deschis pentru piața de capital calea către un univers investițional mult mai larg, iar odată cu creșterea numărului de investitori este mai mare și cererea pentru activele listate la BVB, transmit oficialii bursei.

La finalul ședinței bursiere de vineri, 20 august 2021, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București era de 213,6 miliarde lei (42,3 miliarde euro), cu aproape 50% (69,7 miliarde lei / 12,3 miliarde euro) peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de Piață Emergentă (143,9 miliarde lei – 30,9 miliarde euro).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: