Uniunea Națională a Societăților de asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) vrea ca Guvernul să stabilească rapid pachetul de bază de servicii medicale și deductibilitatea polițelor de sănătate facultative, înaintea viitorului proiect al legii sănătății, a informat, luni, UNSAR.
”Menționăm că atât definirea pachetului de servicii medicale de bază cât și acordarea deductibilității pentru asigurarile suplimentare și complementare sunt măsuri care pot fi luate imediat de către factorii decizionali, nefiind necesar un nou proiect de lege privind reforma sănătății”, se arată în comunicatul UNSAR.
Asiguratorii menționează că ”pentru acordarea unui tratament fiscal adecvat asigurărilor facultative de sănătate, este necesară doar introducerea acestor prevederi în Codul Fiscal”.
Motivele invocate de UNSAR:
- Una dintre prioritățile etapei de elaborare de către guvern a unui nou proiect al legii sănătății este definirea clara a continutului pachetului de servicii medicale de bază, cel care asigură asistența medicală obligatorie pentru toți cetățenii României.
- Această măsură este esențială pentru elaborarea pachetelor de asigurări voluntare (facultative) suplimentare și complementare de sănătate, produse oferite de companiile de asigurări private. Aplicarea ei ar avea ca efect diversificarea finanțării sistemului public de sănătate.
- O condiție esențială pentru dezvoltarea asigurărilor de sănătate complementare și suplimentare în România o reprezintă asigurarea unui tratament fiscal adecvat al acestora, prin acordarea unei deductibilități complete, similară cu cea oferită de medicina muncii.
- Acest demers ar oferi angajatorilor posibilitatea de a oferi angajatilor asigurari de sănătate facultative în pachetele salariale fapt care ar contribui la atragerea de venituri suplimentare în sistemul de sănătate și la dezvoltarea acestui segment de asigurări în România.
De asemenea, asigurătorii și-au expimat regretul că Guvernul a retras vechiul proiect al legii sănătății, ”înainte ca toate instituțiile implicate în reformarea sistemului public de sănătate să poată avea un dialog real referitor la prevederile acestui proiect”.
”Membrii Asociatiei consideră că o analiză obiectivă a conținutului legii aflate in dezbatere publica ar fi trebuit facuta intr-un cadru social cat mai larg, luandu-se în calcul toate punctele de vedere exprimate de catre specialistii în domeniu. Acest demers ar fi asigurat atât evidentierea punctelor slabe ale proiectului cât și cristalizarea unei forme finale a legii care să satisfacă în primul rând nevoile pacienților”, precizează UNSAR.
3 răspunsuri
”Membrii Asociatiei consideră că o analiză obiectivă a conținutului legii aflate in dezbatere publica ar fi trebuit facuta intr-un cadru social cat mai larg, luandu-se în calcul toate punctele de vedere exprimate de catre specialistii în domeniu.”
Inteleg regretele UNSAR, dar primii care ar fi trebuit sa fie consultati (chiar de la inceputul elaborarii proiectului) sunt asiguratii. Pacientii. Cei care dau banii.
Personal, nu sunt de acord cu asigurarile private de sanatate. Pentru a putea explica mai corect, imi permit sa fac o analogie cu piata RCA – 100% privata. Tarifele au crescut an de an din diverse motive. Piata este „supravegheata” de o comisie parlamentara, cu persoane ce provin din firmele de asigurari, platiti extraordinar de bine sa nu faca nimic in interesul beneficiarelor de polite. Multe despagubiri au fost partial platite iar platile au fost facute cu mare intarziere. Atat asiguratii cat si prestatorii de servicii (service auto) sunt nemultumiti. Sistemul de bonus-malus a iesit cu forcepsul si nu stiu cat de bine se aplica in conditiile cresterii an de an a tarifelor.In cazul in care esti nemultumit de firma de asigurari, daca ai bani te judeci cu ei, daca nu ai nu te judeci, iar cu justitia din Romania nu as fi sigur ca pot castiga procesul dupa 3-4 ani de judecata.
Marcel sunt de acord cu cu tine dar numai pana intr-un anumit punct,deoarece eu cred ca este necesara aceasta privatizare si sti de ce…?pentru ca atat eu cat si altii poate sti ca am patit sa mergem la spitalele de stat si sa ne spuna ca nu ne pot interna ca nu au locuri sau mancare,sau mai grav ca trebuie sa ne cumpoaram noi perfuziile,medicamentele,pana si un amarat sul de fasa pentru pansat.E roaznic.Si daca tot platim sanatataea de doua ori si nu avem calitate,cred ca e mai ok sa avem calitate in serviciile medicale chiar daca sunt mai scumpela prima vedere ca daca facem un calcul la final cam tot acolo ajungem.Hai sa luam ca exempluo interventie chirurgicala unde la stat teoretic e gratis dar spaga pentru medici e mai mare ca taxa in baza unei chitante la particular,sau o nastere la spitalul de stat ajunge undeva la 600-700 de euro cu tot cu spaga (ca sa nu iti moara sotia sau copilul pe masa de nasteri),iar la particular,unde iti da si halat si papuci esti singur in camera si multe alte beneficii plus un personal care este tot timpul langa tine intrebandu-te din 5 in 5 min.cum te simti,AJUNGE UNDEVA LA 700-1000 DE EURO.
Numai bine,si multa sanatate sa nu fim nevoiti sa mergem la spitalul de stat,pana se voteaza legea.