12 noiembrie, 2021

Companiile cu capital german din România sunt mai optimiste decât acum un an și ar face mai multe investiții, dacă nu ar fi îngrijorate de eventualitatea unor schimbări fiscale defavorabile.

Pentru următoarele 12 luni, 36,7% dintre companii își propun cheltuieli de investiții mai mari (2020: 11,7%) și 32,7% sunt de părere că aceste cheltuieli nu se vor modifica (2020: 40,4%). Doar 18,4% văd investiții mai mici (2020: 33%), potrivit rezultatelor chestionarului de toamnă realizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, AHK România.

Sondajul a fost realizat, însă, realizat înainte de criza politică și felul în care se va încheia aceasta ar putea deteriora optimismul privind investițiile.


Între timp, a reapărut în forță propunerea pentru introducerea cotei de impozitare progresivă, puternic contestată de mediul de afaceri.

„Situația politică actuală determină incertitudine pentru companiile germane din România. Dezbaterea actuală privind modificările fiscale nu este deloc oportună”, a declarat Andreas Lier, președintele AHK România, pentru un comunicat emis vineri.

Chiar și după opiniile exprimate în sondajul anterior crizei, 41,7% dintre respondenți considerau condițiile-cadru politico-economice drept un factor de risc.

Optimismul bine temperat de dinaintea crizei politice

Înaintea crizei politice, optimismul bine temperat al managerilor privind revenirea economică a făcut  ca răspunsurile la chestionarul AHK să înregistreze solduri pozitive (diferența dintre răspunsurile pozitive și cele negative) mai mari decât cele din octombrie 2019.


Soldul pozitive referitoare la „situația companiei” a fost chiar cel mai mare decât din ultimii 6 ani.

Statisticile unor vremuri provocatoare

Situația actuală a companiilor cu capital german din România s-a îmbunătățit, iar majoritatea consideră că aceasta este „bună” (peste 67%, 2020: 35%).

Peste 22% dintre respondenți declară că situația companiei pe care o reprezintă este satisfăcătoare, iar restul de 10% consideră că situația este dificilă (2020: 9,6%).

„Cu toate acestea, situația actuală a companiilor trebuie privită și în contextul în care trebuie să ne întrebăm cât de mult se datorează efectelor prețurilor și cât de mult efectelor volumelor. Problemele legate de preț și de disponibilitate vor continua probabil până în a doua jumătate a anului 2022. Corona a dus la „perturbări de ritm” considerabile, iar motorul economiei globale încă scârțâie pe alocuri”, este de părere Sebastian Metz, Director general și Membru în Consiliul Director al AHK România

  • Doar 10% dintre cei chestionați cred în continuare că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni (2020: 25,5%).
  • Mai mult de 42% se așteaptă la o îmbunătățire (2020: 26,6%), iar 47% nu văd nicio schimbare.
  • Evoluția economică locală în următoarele 12 luni  este neschimbată pentru jumătate dintre respondenți:
    • 20,4% se așteaptă la o îmbunătățire conjuncturală (2020: 24,4%),
    • numărul pesimiștilor a scăzut: 30,6% văd o deteriorare a evoluției conjuncturii economiei locale (2020: 44,7%).
  • Majoritatea companiilor sunt din nou dispuse să angajeze personal.
    • 40,8% intenționează să crească numărul de angajați (17% în 2020).
    • 42% vvor păstra numărul de angajați la același nivel (2020: 60,6%)
    • 16,3% intenționează să facă mai puține angajări (2020: 22,3%).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: