luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2014

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să taxeze cu până la 15 milioane de euro pe an marile instituţii de credit, pentru a-şi recupera costurile activităţilor ce-i revin în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere.

Costurile pentru instituţiile de credit au fost prezentate într-un proiect de reglementare a comisioanelor publicat de BCE şi prezentat de Bloomberg.

Cele mai multe din cele aproximativ 130 de bănci aflate sub supravegherea directă a BCE vor plăti între 700.000 şi 2 milioane de euro.


Alte aproximtiv 5.800 de bănci vor fi monitorizate indirect şi vor vira BCE comisioane între 2.000 şi 200.000 de euro, anual, separat de taxele de ceea ce încasează autorităţile naţionale.

Toate aceste sume vor acoperi costurile funcţionării Mecanismului Unic de Supraveghere, estimate la circa 260 de milioane de euro, în 20015.

BCE preia din noiembrie responsabilitatea supravegherii sectorului bancar, unul dintre pilonii unei uniuni bancare care ar trebui să consolideze sistemul financiar european.

„Nu este plăcut să-ţi fie prezentată nota de plată, dar în acest caz primeşti ceva în schimb. Când va reveni încrederea în sectorul bancar european, băncile vor beneficia imediat. Diferenţele de dobânzi se vor reduce, finanţarea va deveni mai ieftină, iar economia se va stabiliza. Toate băncile ştiu asta”, a declarat Jan Sijbrand, reprezentantul Olandei în Consiliul de Supraveghere al BCE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul BCE despre care scrie Bloomberg este supus consultării publice până la 11 iulie.

Comisioanele plătite se calculează în funcţie de expunerea la risc şi de activele totale, fiecare dintre ele reprezentând 50% în calcularea acestora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: