3 iunie, 2018

Comisia Europeană a prezentat principiile Politicii Agricole Comune (PAC) în viitorul exercițiu bugetar (2021 – 2027). Potrivit acestora, banii vor fi distribuiți cu precădere către fermele mici și medii – plățile directe pe hectar vor fi mai mari în cazul acestora și vor fi plafonate la 100.000 de euro pe fermă.

Bugetul alocat viitoarei PAC este de 365 de miliarde euro, cea mai importantă componentă fiind reprezentată de plățile directe.


1. Comisia dorește mai multă echitate în direcționarea sprijinului și de aceea a stabilit că prioritate vor avea fermele mici și medii, și tinerii fermieri.

Noile principii:

  • Plățile directe către fermieri vor fi reduse începând de la 60 000 euro și plafonate pentru plăți peste 100 000 euro pe fermă. Se vor lua în considerare în totalitate și costurile cu forța de muncă.
  • Fermele mici și medii vor primi un sprijin mai mare pe hectar.
  • Țările vor trebui să rezerve cel puțin 2 % din alocarea lor destinată plăților directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Acest sprijin va fi completat prin sprijin financiar pentru dezvoltarea rurală și diferite măsuri de facilitare a accesului la terenuri și la transferul acestora.

2. De asemenea, Comisia dorește legarea mai strânsă a sumelor acordate de aplicarea unor practici favorabile mediului și climei:

  • Plățile directe vor fi condiționate de cerințe mai stricte privind mediul și clima.
  • Fiecare stat membru va trebui să pună la dispoziție scheme ecologice prin care să îi sprijine pe fermieri să facă mai mult decât impun cerințele obligatorii și care să fie finanțate cu o parte din alocările lor naționale destinate plăților directe.
  • O proporție de cel puțin 30 % din fiecare alocare națională pentru dezvoltarea rurală va fi dedicată măsurilor legate de mediu și climă.
  • Se preconizează că 40 % din bugetul general al PAC va contribui la acțiuni climatice.
  • Pe lângă posibilitatea de a transfera 15 % între piloni, statele membre vor dispune și de posibilitatea de a transfera încă 15 % de la pilonul 1 la pilonul 2 pentru cheltuieli cu măsurile legate de climă și mediu (fără cofinanțare națională).

3. Stimularea inovării:

  • Rezervarea unui buget de 10 miliarde EUR din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare și inovare în sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei;
  • Încurajarea statelor membre să utilizeze volume mari de date și tehnologii noi pentru controale și monitorizare (de exemplu, verificarea dimensiunilor fermelor pentru cererile de plăți directe cu ajutorul datelor satelitare), diminuându-se astfel semnificativ necesitatea de a aplica controale la fața locului;I
  • intensificarea digitalizării vieții rurale, de exemplu prin extinderea accesului la banda largă în regiunile rurale, ameliorându-se în acest fel calitatea vieții în zonele respective și contribuindu-se și mai mult la competitivitatea producției agricole europene.

Situația din România: fermele mari dețin 51,1 din suprafața agricolă utilizată


În anul 2016, numărul exploataţiilor agricole a fost de 3.422.000, din care:

  • 3,396 milioane fără personalitatea juridică
  • 26.000 cu personalitate agricolă

De semenea:

  • Exploataţiile agricole sub 1 hectar, reprezentau 53% din numărul total, dar utilizau numai 5,1% din suprafaţa agricolă utilizată
  • fermele cu dimensiuni între 1 şi 5 ha reprezentau 38,6% din numărul total şi 23,6% din suprafaţa agricolă utilizată
  • exploatațiile mari, de peste 50 ha, au avut o pondere de numai 0,5% în ceea ce priveşte numărul acestora, dar dețineau 51,1% din suprafaţa agricolă utilizată.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: