vineri

19 aprilie, 2024

19 aprilie, 2016

hypermarketCel puțin 51% din carnea, legumele, fructele, mierea, ouăle, produsele de panificație și produsele lactate comercializate de marile lanțuri de magazine vor trebui să fie achiziționate de pe ”un lanț scurt de aprovizionare”, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de Comisia de agricultură din cadrul Camerei Deputaților.

Comisia de agricultură a discutat marți o serie de proiecte de amendare a legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentarea.

Modificările discutate au vizat, printre altele, orele și zilele în timpul cărora pot fi deschise marile magazine, precum și măsuri de impulsionare a producătorilor locali.


”Comercianții persoane juridice autorizate care desfășoară activități de comercializare au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, mierde de albină, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% volum de marfă pe raft corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare provenite din lanțul alimentar scurt de aprovizionare așa cum este definit de legislația în vigoare”, au decis deputații din Comisia de agricultură.

Lanţul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.

Prevederea se va aplica doar comercianților cu o cifră de afaceri netă de peste 2 milioane de euro. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.

Potrivit lui Nini Săpunaru, parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi pentru că e ”oarecum o inovaţie în legislaţia din România”.


”Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt. Nu poţi să emiţi într-o lege, să gândeşti toate variabilele care pot apărea. Şi atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lanţul scurt”, a explicat Nini Săpunaru, citat de Mediafax.

O altă modificare adoptată marți de Comisia de agricultură se referă la etichetarea cărnii proaspete.

Pe etichete ar urma să figureze locul de provenienţă și locul unde a fost tranşat animalul. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.

Toţi membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor au votat în favoarea acestui proiect de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Consiliul Concurenței: Ar putea fi discriminare

Consiliul Concurenței apreciază că astfel de măsuri ”ar putea fi considerate discriminatorii, conducând la avantaje economice pentru producătorii naționali, în detrimentul altor comercianți”.

”Intervenția statului în activitatea întreprinderilor private, prin impunerea unei obligații de vânzare a unui volum minim de produse provenite din producția națională ar putea conduce la disfuncționalități în aprovizionarea sau la reducerea ofertei de produse. Prin garantarea unei piețe de desfacere unui număr limitat de ofertanți, respectivul segment de piață nu va mai funcționa în condiții normale de concurențe”, se arată în opinia Consiliului Concurenței.

Instituția mai arată că actualele probleme ale micilor producători ar putea fi combătute ”prin măsuri care să întărească puterea de comercializare a acestora, prin creșterea capacităților de depozitare și întărirea puterii de negociere a acestora”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: