vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 mai, 2016

sriSRI i-a informat, în perioada 2011 – 2016, pe președinții Consiliilor Județene Cluj şi Vâlcea, pe prefectul de Cluj și pe unul dintre miniștrii Sănătății, că dezinfectanții folosiți în spitale, inclusiv cei furnizați de Hexi Pharma, au o calitate necorespunzătoare.

Informația apare într-un comunicat al Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI transmis după primirea și studierea documentelor primite de la acest serviciu.

Comisia a primit inventarul complet al tuturor documentelor de informare furnizate de SRI beneficiarilor din plan central sau local.


Acest inventar cuprinde: numărul de înregistrare şi data emiterii fiecărui document, subiectul informării şi destinatarii la care a ajuns fiecare informare în parte.

În total, SRI a trimis 115 informări privind infecțiile nosocomiale (exclusiv acest subiect sau care abordau și această problemă), către următorii demnitari de la nivel central:

  • preşedinţii României
  • prim-miniştrii
  • președinții celor două Camere ale Parlamentului
  • miniştrilor Sănătăţii
  • altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale

De asemenea, 388 de informări legate de infecțiile spitalicești au fost transmise unor beneficiari din administrația locală: prefecţi și preşedinţi de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării.

Informări trimise „organelor de aplicare a legii”

În același interval de timp, ”SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni”, mai preciează comunicatul Comisiei parlamentare.


Nu se preciează care sunt aceste organe care au primit, potrivit SRI, mai multe informări conţinând aspecte referitoare la:

  • favorizarea firmei Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale
  • nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor
  • vicierea procesului de atribuire a contractelor

Comisia parlamentară face și o referire la declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a vorbit despre speculațiile că firma Hexi Pharma ar fi a unuia dintre serviciile secrete:

„În urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, precizăm că nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia”.

UNJR a cerut CSM să afle ce au făcut procurorii cu informările SRI

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Reamintim că Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut luni, plenului CSM, verificarea modului în care au folosit parchetele informațiile primite de la SRI în legătură cu Hexi Pharma, firma aflată în centrul scandalului privind dezinfectanții diluați.

“Avand in vedere importanta deosebita a acestei teme pentru fiecare cetatean, intensa ei mediatizare si dezbaterea publica, precum si potentialul de directionare a emotiei publice catre culpabilizarea justitiei”, judecatorii solicită CSM-ului verificarea modului în care au reacționat parchetele la informările SRI și apoi să publice următoarele date:

  • Câte date și informări legate de posibila activitate infracțională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani
  • Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date și informări, când au fost transmise, dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora și care e stagiul dosarelor.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: