marți

16 aprilie, 2024

22 octombrie, 2014

Echipa de 28 de comisari propusă de Jean-Claude Juncker a primit miercuri votul plenuliui Parlamentului European. 423 de eurodeputaţi au votat în favoare, 209 au fost împotrivă şi 67 s-au abţinut. Numărul necesar de voturi pentru ca noua Comisie să îşi intre în funcţie era de 376 de voturi.

Votul din Parlament este ultima etapă din procesul de confirmare a noului executiv european, după săptămâni de audieri ale membrilor echipei.

Schimbări de ultim moment, în portofolii

Preşedintele Juncker a fost nevoit să facă schimbări în componenţa portofoliilor chiar şi pe ultima sută de metri, pentru ca să îşi asigure voturile eurodeputaţilor.


Săptămâna trecută a anunţat marea schimbare de portofolii dintre Slovenia şi Slovacia, în urma respingerii de către eurodeputaţi a fostului premier, nominalizat de Slovenia, Alenka Bratusek.

Înlocuitoarea acesteia, Violeta Bulc, a primit portofoliul transporturilor, atribuit iniţial slovacului Maros Sefcovic, care a preluat uniunea energetică şi postul de vicepreşedinte.

Înainte de votul de miercuri, Jean-Claude Juncker a mai operat câteva schimbări, ca răspuns la îngrijorările eurodeputaţilor.

„Audierile au demonstrat un consens larg în privinţa echipei pe care am propus-o. Totuşi, aţi exprimat şi anumite îngrijorări – în timpul audierilor şi în întâlnirile pe care le-am avut. Snt dispus să înlătur aceste îngrijorări pe care le-aţi considerat importante pentru funcţionarea Comisiei”, le-a spus acesta eurodeputaţilor miercuri dimineaţa, în discursul său.


Portofoliul prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans va fi extins pentru a include responsabilitatea orizontală pentru „dezvoltare sustenabilă”. A fost o condiţie a socialiştilor pentru a-l aproba pe comisarul spaniol Miguel Arias Canete la conducerea domeniului energie şi schimbări climatice.

În plus, preşedintele Juncker renunţă de la a plasa responsabilitatea pentru medicamente şi produse farmaceutice în directoratul pentru piaţa internă şi îl lasă în continuare în componenţa celui pentru sănătate. „Sunt de acord cu dumneavoastră că medicamentele nu sunt orice alt produs. Politica în amterie va fi dezvoltată în comun de Vytenis Andriukaitis şi Elżbieta Bieńkowska, care şi-a demonstrat incredibilele ei talente în timpul audierilor”, a precizat preşedintele Comisiei.

Politica privind spaţiul nu va fi inclusă în portofoliul transporturilor, aşa cum se intenţionase iniţial. Însă eurodeputaţii au exprimat îndoieli că Violeta Bulc ar putea gestionacele două domenii, întrucât nu are experienţa necesară. Aşa că această politică a fost inclusă în portofoliul polonezei Elżbieta Bieńkowska, responsabilă de piaţa internă şi industrie.

Ca răspuns la nemulţumirile liberalilor, Jean-Claude Juncker a extras domeniul cetăţeniei din portofoliul ungurului Tibor Navracsics, iar portofoliul lui nu se va mai numi pentru educaţie, tineret, cultură şi cetăţenie. În schimb a introdus sportul, domeniu care nu se regăsea în vreun portofoliu, ca să compenseze eliminarea cetăţeniei.

Aceasta a intrat în gestiunea grecului Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migraţie şi afaceri interne.

Eurodeputaţii au spus că ungrului Navracsics nu poate avea autoritate asupra cetăţeniei din cauza legăturilor sale strânse cu premierul ungur Viktor Orban, care a fost acuzat de violarea drepturilor fundamentale în ţara sa.

Clauza privind litigiile între investitor şi stat din TTIP

Jean-Claude Juncker s-a referit, în discursul său care a precedat votul eurodeputaţilor la toate chestiunile sensibile aduse în discuţie de deputaţi, în mai multe domenii.

În privinţa soluţionării litigiilor dintre investitori şi stat din cadrul negocierilor parteneriatului transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP), care a creat un moment tensionat în cadrul audierii comisarului pentru comerţ, Cecilia Mallmstrom, noul preşedinte al Comisiei a afirmat că Bruxelles-ul „nu va accepta ca jurisdicția instanțelor din statele membre ale UE să fie limitată de regimuri speciale pentru litigiile dintre investitori și stat. Statul de drept și principiul egalității în fața legii trebuie să se aplice și în acest context”.

„Credeam că angajamentul meu în această privință era foarte clar, dar mă bucur să îl clarific și să îl reiterez astăzi aici, întrucât mai mulți dintre dumneavoastră m-au rugat să fac aceasta: în acordul pe care Comisia mea îl va prezenta în cele din urmă acestei Camere spre aprobare nu va exista niciun element care limitează accesul părților la instanțele naționale sau care permite unor instanțe secrete să aibă ultimul cuvânt în litigiile dintre investitori și state”, a spus Jean-Claude Juncker.

Despre pachetul de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro

Preşedintele Juncker a vorbit şi despre cele 300 de miliarde de euro destinate investiţiilor care au drept scop crearea de locuri de muncă, reluarea creşterii economice şi competitivitatea.

Comisarul pentru afaceri economice, Jyrki Katainen, nu a fost foarte explicit în timpul audierilor. Dar nici preşedintele Juncker nu a dat foarte multe detalii. În schimb a cerut încrederea eurodeputaţilor.

„Nu mă voi opri acum asupra tuturor elementelor care vor face parte din acest pachet. Cum aș putea, din moment ce noua mea echipă nu a avut încă ocazia să se reunească pentru a discuta despre acest pachet?Trebuie doar să aveți puțină încredere. Aveți cuvântul meu că, de îndată ce preluăm mandatul, Colegiul va începe să lucreze zi și noapte asupra acestui aspect”, a spus preşedintele CE.

Acesta şi-a luat angajamentul ca până la Crăciun să prezinte acest pachet de investiţii.

Primele iniţiative legislative: comisarii Ottinger şi Sefcovic vor avea de lucru

Primele două priorităţi ale noii Comisii Europene sunt piaţa unică digitală şi uniunea energetică, a reieşit din dscursul lui Jean-Claude Juncker.

„În vederea discuțiilor care vor avea loc pe această temă în următoarele zile, voi implora statele membre să ajungă la un acord în Consiliul European, astfel încât să putem merge la Paris cu un mandat clar. Dacă vrem să înregistrăm progrese, trebuie să ne îndreptăm cu toții eforturile în aceeași direcție”, a afirmat acesta.

O altă Comisie Europeană

Jean-Claude Juncker a declarat o ruptură de trecut, de modul de lucru aterior şi de modul de a gândi Comisia.

„Atunci când am prezentat noua mea echipă, în 10 septembrie, am dorit să arăt că doresc să obținem rezultate în mod rapid și eficace.

Acesta este motivul pentru care Comisia mea nu va avea doar o imagine diferită, ci și un mod de lucru diferit. Nu ca suma componentelor sale, ci ca o echipă. Nu prin mentalități de grup restrâns, clustere și delimitări de portofoliu, ci ca un organism colegial, ca un organism politic.

Îmi doresc o Comisie politică și executivă în serviciul binelui comun și al cetățenilor Europei.”

Iată echipa Juncker votată de Parlamentul European

FOTO: Comisia Europeană (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: