Comisia Europeană intenționează să amâne o decizie privind suspendarea sau deblocarea Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE) pentru România până după vacanța de vară, au declarat marți, pentru cursdeguvernare.ro, surse europene.
Astfel, cheltuieli de circa 200 de milioane de euro efectuate de statul român în cadrul POS CCE nu vor fi deblocate până în toamnă, cel puțin.
Conform surselor citate, autoritățile române – Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei – au transmis documentele cerute pentru deblocarea POS CCE la Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene, însă, ”o parte a analizei va consta în a stabili dacă documentația este completă sau mai este nevoie de clarificări în plus”.
La sârșitul lunii iunie, DG Regio a anunțat că a demarat o procedură de suspendare a POS CCE, după ce autoritățile române au eșuat în a lua măsurile corective solicitate anterior de Bruxelles în cadrul programului.
Shirin Wheeler, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn (foto), indica atunci în primul rând deficiențele de la Autoritatea de Management de la Ministerul Economiei.
”Autorităţile române nu au luat la timp măsurile şi nu au întreprins acţiunile de corecţie solicitate de serviciile Comisiei Europene, în primul rând pentru îmbunătățirea sistemului de management şi de control la nivelul Autorităţii de Management POS CCE şi al organismelor intermediare”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Shirin Wheeler, în 28 iunie.
Ea a precizat că autoritățile române mai au, totuși, la dispoziție câteva săptămâni pentru a transmite la Bruxelles informații privind corectarea deficiențelor din POS CCE, iar Comisia ar putea decide deblocarea programului.
Dacă Executivul european decide suspendarea, POS CCE ar urma să fie blocat pentru încă 6 luni, în care România nu va mai putea primi fonduri europene în programul de competitivitate.
Cheltuielile de circa 200 de milioane de euro ale României, rămase nedecontate de Bruxelles, s-au acumulat începând cu iulie 2012, când Guvernul României a încetat să mai transmită cereri de rambursare la Bruxelles pe 4 programe operaționale, inclusiv POS CCE, pentru corectarea unor deficiențe din sistem.
În 25 octombrie 2012, Comisia Europeană a decis, însă, blocarea încă o dată a POS CCE, prin plasarea programului în presuspendare.
Comisia a invocat atunci probleme grave legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese în sistemul românesc de absorbție a fondurilor europene.
Comisia Europeană pune României la dispoziție fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în cadrul POS CCE, în perioada 2007-2013, însă până în prezent România a atras efectiv doar 6,77% (172,9 milioane de euro) din acești bani până acum.
În schimb, Guvernul a plătit deja către beneficiarii care derulează proiectele circa 720 de milioane de euro (plăți interne), până acum.
România mai poate absorbi fonduri pe POS CCE din cadrul financiar 2007-2013 până la finalul anului 2015.