duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2018

Uniunea Europeană va recomanda începerea negocierilor de preaderare cu Albania și Republica Macedonia în încercarea de a extinde blocul comunitar în Balcanii de Vest, anunță Comisarul pentru extindere, Johannes Hahn.

“Comisia Europeană va recomanda în curând, foarte probabil în vară, ca statele membre să demareze negocierile de aderare cu Albania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Considerăm că ambele țări au implementat importante reforme în trecut, fiind deci calificate pentru acest pas important”, afirmă Comisarul Hahn într-un interviu publicat joi de Die Welt.

Republica Macedonia este stat candidat la statutul de membru UE din 2005 și, recent, a avansat pe calea negocierilor pentru a soluționa o dispută cu țara vecină Grecia, legată de numele republicii, care datează de la declararea independenței fostei regiuni iugoslave, în 1991. Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri că o soluție a problemei ”nu a fost niciodată mai aproape decât acum”.


Ministrul de Externe bulgar Ekaterina Zaharieva a anunțat la începutul lunii februarie că speră ca decizia de a începe negocierile de aderare să fie luată la summit-ul UE din iunie.

Albania, candidat la statutul de membru UE din 2014, ”a avansat foarte mult în lupta cu crima organizată”, a precizat Johannes Hahn în interviul acordat publicației germane.

Cele două state ar urma să se alăture Muntenegru și Serbiei, care au demarat negocierile de aderare în 2012 și, respectiv, 2014, având ca orizont de aderare anul 2025. Și Bosnia Herțegovina a solicitat să fie luată în considerare pentru aderare, dar deocamdată nu este recunoscută drept stat candidat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În interviul acordat Die Welt, Johannes Hahn a mai afirmat că, în cadrul unui raport care urmează să fie publicat în curând, Comisia Europeană va evidenția ”deficite semnificative” ale statului de drept în Turcia.


”UE și Turcia ar trebui să se concentreze, în anii următori, asupra modalităților de dezvoltare a unui parteneriat strategic și nu asupra negocierilor de aderare”, a precizat comisarul Hahn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: