duminică

23 iunie, 2024

18 decembrie, 2012

Circa 500 de universități din toată Europa și din lume sunt așteptate să participe la o nouă clasificare internațională a universităților, inițiată de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat de presă.

Noua listă, U-Multirank, va fi diferită de actualele clasificări, calificând universitățile în funcție de o gamă mai largă de factori de performanță, vizând furnizarea unui ghid mai realist și ușor de utilizat pentru ceea ce oferă acestea.

Noua clasificare „multidimensională” va califica universitățile în cinci domenii distincte: reputația pentru cercetare, calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștințe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile și întreprinderile nou-înființate) și angajamente regionale.


Universitățile sunt invitate să se înscrie pentru noua clasificare în prima jumătate a anului 2013, iar primele rezultate sunt așteptate la începutul anului 2014. U-Multirank va fi lansat oficial la o conferință importantă care va avea loc între 30 și 31 ianuarie la Dublin sub președinția irlandeză a Uniunii Europene.

„Aceasta va fi o clasificare modernă și sofisticată, ilustrând întreaga diversitate a învățământului superior. Clasificările internaționale existente au încă tendința să acorde prea multă importanță reputației pentru cercetare. Clasificarea noastră multidimensională va oferi un ghid mai precis și mai comparabil pentru calitatea universităților. U-Multirank îi va ajuta pe tineri să facă alegeri corecte în ceea ce privește studiile și va motiva instituțiile să își îmbunătățească performanțele într-o gamă largă de activități. El va fi, de asemenea, un instrument util pentru factorii de decizie, oferindu-le posibilitatea să fie mai bine plasați pentru a dezvolta strategii eficiente pentru învățământul superior, pentru viitor”, a explicat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

U-Multirank se va baza pe date și criterii obiective. Comisia urmărește să atragă o gamă largă de universități pentru a participa în prima fază. Celelalte ar putea să se alăture mai târziu.

De asemenea, U-Multirank va permite tuturor selectarea și cântărirea propriilor priorități pentru a întocmi clasificări proprii și adaptate.


Pentru a asigura imparțialitatea, calitatea și verificarea, Comisia a selecționat un consorțiu independent care să efectueze clasificarea. Centrul pentru învățământ superior (CHE) din Germania și Centrul pentru studii politice de învățământ superior (CHEPS) din Țările de Jos vor conduce inițiativa.

Acestea vor colabora cu parteneri printre care se numără Centrul pentru studii științifice și tehnologice de la universitatea Leiden (CWTS), editura științifică Elsevier, fundația Bertelsmann și firma de software Folge 3.

Consorțiul va colabora, de asemenea, cu parteneri din clasificarea națională și cu organizații ale părților interesate pentru a compila date exacte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: