Comisia Europeană a propus miercuri suspendarea sumei de 495,184 milioane de euro din angajamentele privind fondurile de coeziune pentru Ungaria ce devin efective la 1 ianuarie 2013, reprezentând 0,5% din PIB şi 29% din fondurile de coeziune alocate pentru Ungaria pentru anul viitor – AGERPRES.
Decizia CE este urmarea avertisementelor repetate ale Bruxellesului ca Ungaria să ia măsuri pentru reducerea deficitului guvernamental excesiv. Propunerea CE urmează să fie supusă spre aprobare statelor membre (Consiliul UE).
În data de 11 ianuarie, Comisia a ajuns, în cadrul procedurii de deficit excesiv, la concluzia că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi aduce deficitul sub nivelul de 3% din PIB în anul 2011 într-o manieră credibilă şi durabilă. În aceste condiţii, executivul comunitar a propus accelerarea procedurii, iar recomandările sale au fost confirmate de Consiliul UE în 24 ianuarie.
„Propunerea de astăzi trebuie să fie văzută ca un stimulent important pentru Ungaria pentru a aplica politici fiscale solide şi a pune în practică condiţii fiscale şi macroeconomice corecte, astfel încât să se asigure utilizarea eficientă a resurselor din Fondul de coeziune”, a declarat vicepreşedintele CE Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi euro. El a adăugat că decizia CE nu este o sancţiune la adresa Ungariei.
La rândul său, comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn a spus că acum autorităţilor ungare le revine să ia măsurile necesare pentru a putea beneficia deplin de fondurile de coeziune. „Propunerea de astăzi este proporţionată şi lasă deschisă posibilitatea de a continua investiţiile prin intermediul Fondului de coeziune, oferind în acelaşi timp Ungariei şansa şi timp pentru a redresa situaţia”, a adăugat Hahn.
Regulamentul actual privind Fondul de coeziune oferă în mod explicit posibilitatea suspendării integrale sau parţiale a Fondului în cazul deficitului bugetar excesiv şi în absenţa unor măsuri eficiente de corectare.
Alocarea din Fondul de coeziune pentru Ungaria pentru perioada 2007 – 2013 se ridică la 8,6 miliarde euro, reprezentând 1,26% din PIB. Fondurile de coeziune prevăzute pentru 2013 însumează 1,7 miliarde de euro.