Noua strategie a Comisiei Europene pentru valorificarea potențialului „cloud computingului” în Europa prezintă măsuri vizând crearea a 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa și o contribuție anuală de 160 de miliarde euro la PIB-ul UE (aproximativ 1%) până în 2020, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Strategia este menită să accelereze și să sporească utilizarea „cloud-computingului” în toate sectoarele economiei.
„Cloud computing” înseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, fotografii și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță, pe care utilizatorii le accesează pe internet utilizând orice dispozitiv doresc. Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și poate mai sigură decât soluțiile informatice locale, precizează sursa citată.
Multe servicii foarte frecvent utilizate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică prin internet folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obțin atunci când aceste soluții de cloud sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi și de sectorul public.
Strategia propune: sistematizarea „junglei” standardelor tehnice, astfel încât utilizatorii cloud-ului să beneficieze de interoperabilitate, de portabilitatea și de reversibilitatea datelor; standardele necesare trebuie identificate până în 2013. De asemenea, prevede sprijinirea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing; elaborarea unor clauze standard „sigure și corecte” pentru contractele de cloud computing, inclusiv acorduri privind nivelul serviciilor.
De altfel, executivul european ar dori încheierea unui parteneriat european în acest domeniu cu statele membre și cu industria de profil, pentru valorificarea puterii de cumpărare a sectorului (20% din totalul cheltuielilor informatice), pentru a spori șansele de creștere ale furnizorilor europeni de servicii de cloud computing, și pentru a ieftini și ameliora serviciile de guvernare electronică.
Beneficii economice de miliarde de euro
„Cloud computingul este o tehnologie care va revoluționa economia noastră. În absența unor măsuri la nivelul UE, vom rămâne blocați în bastioane naționale și vom rata șansa de a obține beneficii economice în valoare de miliarde de euro”, a spus vicepreședinta CE, Neelie Kroes
Strategia anunțată, joi, este urmare a propunerii de actualizare a normelor privind protecția datelor, prezentată de Comisie în 2012, și precede o Strategie europeană pentru securitatea informatică ce va fi propusă în lunile următoare.
Beneficiile cloud-ului provin din economiile de scară pe care le implică. Dintre organizațiile care au adoptat cloud computingul, 80% economisesc cel puțin 10-20% din costuri.
În prezent, din cauza lipsei unor standarde comune și a unor contracte clare, numeroși utilizatori potențiali nu pot adopta soluții de tip cloud computing, deoarece nu sunt siguri ce standarde și certificate le sunt necesare pentru a răspunde exigențelor acestora. De asemenea, furnizorii de servicii de cloud computing și utilizatorii acestora au nevoie de norme mai clare cu privire la furnizarea acestor servicii – de exemplu, ei trebuie să știe unde se vor soluționa litigiile sau în ce mod să se asigure că transferul date și software de la un furnizor de servicii de cloud computing la altul va fi ușor de realizat.