Comisia Europeană a decis miercuri să recomande ca Spania și Portugalia să nu fie amendate pentru încălcarea prevederilor Pactului de stabilitate și a cerut celor două state Iberice să adopte rapid măsuri pentru încadrarea în ținta de deficit de 3% din PIB.
Potrivit comunicatului Comisiei, decizia a fost luată în baza unor solicitări motivate transmise de cele două state, care au motivat situațiile lor ca fiind influențate de ”circumstanțe economice excepționale”.
Înainte de reuniunea de miercuri a celor 27 de comisari, Spania și Portugalia erau resemnate cu iminenta intrare în purgatoriul fiscal, însă salvarea a venit de acolo de unde se așteptau mai puțin.
Potrivit Politico, cel care a determinat schimbarea deciziilor în ultimul moment a fost ministrul de finanțe german Wolfgang Schäuble.
Citând surse familiarizate cu demersurile ministrului german de finanțe, Politico scrie că Wolfgang Schäuble a intervenit în ultima săptămână, folosind inclusiv influența blocului său politic de centru-dreapta, pentru a determina schimbarea deciziei de ”pedepsire” a Spaniei și Portugaliei pentru depășirea constantă a țintei de deficit.
Rezultatele ”lobby-ului” său s-au făcut simțite în Colegiul Comisarilor, acolo unde doar 2 vicepreeșdinți, Valdis Dombrovskis și Jyrki Katainen, comisarul german Günther Oettinger și cel suedez, Cecilia Malmström, au mai susținut deciziile anterioare- amendarea celor 2 state cu 0,2% din PIB și impunerea unui termen-limită de revenire la ținta de deficit.
De partea cealaltă, vicepreședintele Frans Timmermans, comisarul Pierre Moscovici și omologii din Spania și Portugalia- Carlos Moedas și Miguel Arias Cañete, au argumentat viguros împotriva cestor măsuri.
Cum consensul în luarea unei decizii fusese compromis, președintele Jean Claude Junker a cerut decidenților să argumenteze foarte clar de ce Bruxelles-ul nu respectă propriile reguli. ”Nu trebuie să fim mai catolici decât Papa, dar vă rog să transmitem clar mesajul că Papa a vrut să amendeze, dar amenda este zero”, a transmis Junker potrivit surselor citate de Politico.
Decizia Comisiei, anunțată în jurul prânzului, miercuri, a adus ușurare la Madrid și la Lisabona, dar a generat și critici, potrivit cărora toleranța manifestată de Comisie va submina credibilitatea Zonei Euro.
Comisarul Pierre Moscovici avea să justifice ulterior: ”Discuțiile cu miniștri de Finanțe ne-au făcut să ne gândim că a existat un consens politic pentru a nu amenda Spania și Portugalia”.
Unul dintre miniștri de Finanțe a avut un rol determinant în această decizie. Președintele Junker a discutat marți, afirmă asistenți ai acestuia, cu premierii Spaniei și Portugaliei, și ambii știau că Wolfgang Schäuble va determina schimbarea de decizie.
Wolfgang Schäuble a avut constant o atitudine fermă împotriva statelor care nu respectă Pactul fiscal, mai ales în cazul Greciei, iar atitudinea sa favorabilă Spaniei și Portugaliei reprezintă o noutate absolută, scrie Politico.
Oficiali de la Bruxelles au explicat că ministrul german de Finanțe a avut mai multe motive să își schimbe radical viziunea. Cel mai important- ministrul german nu a dorit să îl pună într-o postură dificilă pe Mariano Rajoy, șeful fomațiunii spaniole de centru-dreapta, care încearcă să alcătuiască un guvern după alegerile de luna trecută.
Cu Franța și Italia conduse de formațiuni de stânga, colegii de familie politică din Germania preferă ca a patra economie a Europei- Spania- să fie condusă de un guvern de pe aceeași parte a eșicherului politic.
De altfel, Schauble a pledat la reuniunea G20 din China pentru ”stabilitate politică” în sud-vestul Europei.
În siajul acestei poziționări, Portugalia, condusă de un guvern de stânga, a primit gratuit ”biletul de amnistie”.
Și Parlamentul European dorea să intervină în favoarea Spaniei și Portugaliei, având la bază aceleași argumente de natură politică.