joi

9 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 ianuarie, 2021

Comisia Europeană a anunțat marți accelerarea vaccinării și a prezentat țintele și calendarul recomandat pentru ca UE să revină la vară la un stil de viață foarte apropiat celui anterior pandemiei și care va permite revenirea turismului.

Conform Comisiei, obiectivul este ca „până la vară” (fără a fixa o dată, dar vara astronomică începe în Europa pe 21 iunie) 70% din cetățenii europeni adulți să fie vaccinați.

De asemenea, precizează Comisia într-un comunicat, până în luna martie trebuie vaccinați cel puțin 80% din bătrânii de peste 80 de ani și 80% din personalul din sistemul de sănătate și din centrele de asistență socială în fiecare stat membru UE.


Cei doi indicatori vor permite, mai întâi, scăderea deceselor și a spitalizărilor, apoi diminuarea presiunii asupra sistemelor de sănătate, pentru ca în cele din urmă să ducă la imunitatea colectivă și redresarea economică a UE.

Calendarul, discutat la Consiliul European

Executivul UE va propune acest calendar cu obiective șefilor de stat și guvern din Uniune, la summitul de joi, 21 ianuarie, când se va discuta și pașaportul de vaccinare.

Vor exista suficiente doze pentru ca statele membre să atingă aceste ținte, dacă accelerează vaccinarea. 

Comisia Europeană și Agenția Europeană a Medicamentului vor discuta și vor ajuta companiile producătoare pentru a crește capacitățile de producție a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.


În plus, executivul european va discuta cu roducătorii de vaccinuri un calendar clar și transparent pentru livrările de vaccinuri.

Statele membre pot plasa acum comenzi și pentru echipamentele necesare inoculării, de exemplu seringi.

UE a rezervat 2,3 miliarde de doze de vaccin pentru cei 450 de milioane de cetățeni europeni și pentru parteneri

Până acum, Comisia a rezervat un portofoliu divers ce însumează 2,3 miliarde de doze de vaccin, iar comanda virată celor doi producători deja autorizați – BioNTech/Pfizer și Moderna – acoperă necesarul pentru 380 de milioane de cetățeni europeni.

De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentelor evaluează în acest moment un al treilea vaccin, dezvoltat de Oxford/AstraZeneca și a început studierea datelor producătorului Johnson & Johnson.

Până acum, în țările UE au fost distribuite 13 milioane de doze, dintre care au fost administrate peste cinci milioane, conform Comisiei.

Țintele UE constrâng guvernul României să-și schimbe și el calendarul

Premierul Florin Cîțu a promis de mai multe ori că la nivelul lunii septembrie vor fi vaccinați deja 10,4 milioane de români, ceea ce el aprecia a corespunde unui procent de 70% din populație.

În România existau anul trecut peste 19,3 milioane de români, populație rezidentă.

Obiectivul fixat de Comisie, de 70% din populația adultă, ar însemna imunizarea prin vaccinare a circa 10,4 milioane persoane.

Situația la zi a campaniei de vaccinare din România:

  • 267.424 de persoane vaccinate, în total: 264.802 persoane vaccinate cu 1 doză, 2.622 persoane vaccinate cu 2 doze
  • 34.807 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: