marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2019

Comisia Europeană a anunțat luni că a deschis investigații aprofundate menite să evalueze dacă facilităţile fiscale de care au beneficiat în Belgia 39 de multinaţionale le-au oferit acestora un avantaj neloial față de concurenții lor, încălcând regulile privind ajutoarele de stat ale UE.

Printre companiile suspectate că ar fi beneficiat de schema de facilităţi fiscale se află: BASF Antwerpen NV, British American Tobacco, Henkel Electronic Materials, Pfizer Animal Health SA, Anheuser-Busch Inbev NV şi Bridgestone Europe NV.

Comisia Europeană verifică reglementările fiscale emise de Belgia în perioada 2005 – 2014 de care au beneficiat 39 de companii belgiene aparţinând unor grupuri multinaţionale.


Executivul comunitar şi-a exprimat îngrijorările că prin aceste reglementări firmele respective au beneficiat în mod selectiv de avantaje, permiţându-le să achite taxe substanţial mai scăzute.

„Toate companiile trebuie să-şi plătească în mod corect procentul lor de impozite. Suntem îngrijoraţi că reglementările fiscale belgiene au acordat reduceri substanţiale de taxe numai către anumite multinaţionale, ele nefiind disponibile şi pentru companii aflate într-o situaţie comparabilă”, este citat într-un comunicat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Decizia Comisiei vine după ce, în februarie, Tribunalul General de la Luxemburg, cea de-a doua instanţă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a anulat un ordin al Executivului comunitar împotriva facilităţilor fiscale acordate multinaţionalelor de Belgia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia Europeană a ordonat Belgiei în 2016 să recupereze aproximativ 700 milioane de euro de la companiile care au beneficiat de o schemă de facilităţi fiscale ce permitea companiilor să îşi reducă taxele plătite cu 50% până la 90%.


Tribunalul General nu a intrat pe fond din cauză că a constatat în primă fază că Executivul comunitar nu a reuşit să stabilească existenţa unei scheme. Acest lucru înseamnă, conform Tribunalului General, că trebuie evaluată individual compatibilitatea reglementărilor fiscale cu normele UE privind ajutoarele de stat, arată Comisia Europeană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: