Comisia Europeană (CE) a invitat statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului acestuia să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE.
CE consideră că pandemia coronavirus rămâne periculoasă atât în Europa, cât și la nivel mondial, chiar dacă unele state fac primii pași în sensul relaxării restricțiilor. De aceea, CE recomandă menținerea măsurilor ce vizează frontierele externe ale Uniunii, potrivit unei decizii a Executivului European.
Eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă eșalonat, cum s-a stabilit în Foaia de parcurs europeană comună: controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și într-un mod coordonat, și apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricțiile la frontierele externe.
Restricția de călătorie, precum și recomandarea de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru și România) și cele 4 state asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) – în total, 30 de țări.
Comisia recomandă continuarea abordării coordonate privind prelungirea restricțiilor de călătorie, căci acțiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE și ale spațiului Schengen la toate frontierele, cu aceeași dată de încetare și în mod uniform.
CE va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a restricției privind călătoriile neesențiale către UE, inclusiv prin organizarea de reuniuni prin videoconferință cu miniștrii afacerilor interne.
O eventuală nouă prelungire a restricției de călătorie după data de 15 iunie 2020 va fi evaluată în funcție de evoluția situației epidemiologice, se mai arată în comunicat.
„Obiectivul general – de a limita răspândirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scăzut de interacțiune socială – este încă valabil. În ciuda progreselor înregistrate în multe țări europene, situația la nivel mondial este foarte fragilă. Este imperativ ca măsurile să fie luate treptat, diferitele restricții urmând să fie ridicate etapizat”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.
„Este necesară o abordare coordonată și etapizată. Restabilirea funcționării normale a spațiului Schengen de liberă circulație reprezintă primul nostru obiectiv, de îndată ce situația sanitară va permite acest lucru. Restricțiile asupra liberei circulații și controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmând ca într-o etapă ulterioară să eliminăm restricțiile la frontierele externe și să permitem accesul în UE a cetățenilor din afara UE pentru călătorii neesențiale”, a spus și Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.
Cetățenii UE, cetățenii țărilor din afara UE care fac parte din spațiul Schengen și membrii de familie ai acestora, precum și resortisanții țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în UE sunt exceptați de la aplicarea restricției de călătorie în scopul întoarcerii lor acasă.
De asemenea, statelor member li se recomandă să nu aplice restricțiile anumitor categorii de călători care sunt nevoiți să se deplaseze din motive esențiale profesionale și personale esențiale.
Astfel, personalul esențial, cum ar fi medicii, asistenții medicali, lucrătorii din domeniul asistenței medicale, cercetătorii și experții care contribuie la combaterea coronavirusului, precum și persoanele care transportă mărfuri, lucrătorii transfrontalieri și lucrătorii sezonieri din sectorul agricol ar trebui, de asemenea, să aibă în continuare dreptul de a intra în UE.