marți

16 aprilie, 2024

7 mai, 2013

Comisia Europeană va prezenta miercuri o propunere de directivă pentru a permite accesul tuturor la un cont bancar de bază, precum şi pentru a le asigura deţinătorilor de conturi curente o mai bună informare cu privire la cheltuieli şi a le permite să schimbe mai uşor banca.

Propunerea permite oricărei persoane, oriunde în Europa, să-şi deschidă un cont curent de bază la orice instituţie de credit doreşte. Directiva vine în sprijinul persoanelor cu venituri reduse, dar și al cetățenilor care nu au reședință permanentă într-o țară (studenți, lucrători sezonieri), care vor avea astfel posibilitatea de a-și deschide mult mai ușor un cont bancar.

De asemenea, instituţiile de credit nu vor mai putea invoca situaţia financiară a unei persoane pentru a-i refuza accesul la un cont curent de bază. Aceasta le va permite titularilor să retragă bani, să transfere bani şi să utilizeze un card de debit. Ei nu vor putea, în schimb, să aibă card de credit, nici descoperit de cont.


Pe de altă parte, toate instituţiile de credit vor trebui să le prezinte deţinătorilor de cont curent un document în care să detalieze taxele pe care le aplică pentru serviciile oferite.

Aceste documente vor trebui să urmeze o formulă standardizată şi să fie scrise într-un limbaj clar, pentru ca clienţii să poată compara cu uşurinţă taxele aplicate de băncile concurente. Fiecare stat membru UE va trebui să dispună de cel puţin un site internet independent care să permită să se compare taxele impuse de diferitele instituţii.

Potrivit aceleiaşi propuneri de directivă, europenii vor putea schimba mai uşor banca. Va fi suficient să ceară acest lucru la banca unde doresc să deschidă un nou cont. Instituţiilor în cauză vor avea ulterior obligația să se ocupe de toate formalitățile vizând schimbarea, inclusiv în ceea ce privește viramentele sau prelevările automate, astfel încât consumatorul să nu fie lezat și fără ca acesta să fie nevoit să plătească. Termenul va fi de 15 zile în cadrul aceleiaşi ţări din UE şi de 30 de zile între două ţări.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: