La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Comisia Europeană: Noile orientări de limitare a subvențiilor pentru energia regenerabilă

de Razvan Diaconu 10.4.2014

Comisia Europeană a adoptat miercuri noile orientări privind ajutoarelor de stat acordate proiectelor energetice şi de mediu (EEAG), care limitează subvenţiile acordate energiei regenerabile.

Noul ghid va fi valabil de la 1 iulie anul acesta şi până la sfârşitul lui 2020. El înlocuieşte orientările din 2008 privind ajutoarele de stat pentru energie şi protecţia mediului şi au fost convenite din nevoia de a păstra competitivitatea firmelor europene şi de a oferi cetăţenilor europeni preţuri accesibile la energie.

Timp de doi ani, țările UE vor testa alocarea ajutorului de stat prin proceduri de licitație competitive (oferte sau licitațiile), pentru o mică parte din noile capacităţi, iar din 2017, ajutoarele se vor acorda prin aceste proceduri pentru toate noile instalații de energie regenerabilă.

Creşterea producţiei de energie regenerabilă a ajutat la apropierea de ţintele pe mediu fixate pentru 2020, însă a provocat şi distorsiuni serioase pe piaţă şi a dus la creşterea preţurilor, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene.

“A venit timpul timpul ca energia din resurse regenerabile să se alinieze principiilor de piaţă”, a declarat miercuri comisarul european pe Competiţie, Joaquín Almunia.

Noile măsuri trebuie să reflecte piaţa, iar Europa trebuie să-şi atingă ţintele ambiţioase fixate în domeniul energiei şi în cel de mediu cu preţuri cât mai mici pentru plătitorii de taxe şi fără a provoca distorsiuni pe Piaţa Unică. Prin noile orientări, energia va fi mai accesibilă, atât pentru cetăţenii, cât şi pentru firmele europene, potrivit CE.

Principalele noutăţi

 • Introducerea treptată a mecanismelor de piaţă: Unele tehnologii de producere a energiei regenerabile au ajuns deja la maturitate şi impun integrarea lor pe piaţă. Pentru a creşte eficienţa costurilor şi a limita distorsiunile, se prevede introducerea treptată a licitaţiilor competitive pentru alocarea subvenţilor publice, permiţând statelor membre o flexibilitate care să ţină cont de circumstanţele naţionale.
 • O fază pilot, pe parcursul anilor 2015 şi 2016, le va permite testarea procedurilor de licitaţie competitivă pe o mică parte din noile capacităţi de energie electrică. Se prevede înlocuirea treptată a tarifelor “feed-in premiums”. Micile instalaţii vor beneficia de un regim special şi vor putea fi prijinite în continuare cu “feed-in tariffs” sau forme echivalente de ajutor.
 • Noile reguli nu afectează schemele existente deja şi care funcţionează pe baza reglementărilor din 2008.
 • Promovarea competitivităţii industriei europene: subvenţionarea energiei regenerabile a încărcat tot mai mult factura la energie a industriei, ceea ce a însemnat o foarte grea povară pentru marii consumatori industriali, în special pentru companiile expuse unei competiţii internaţionale puternice.
 • De aceea, noile orientări permit diminuarea acestei poveri pentru un număr limitat de sectoare mari consumatoare de energie, definite la nivelul întregii Uniuni. Statele membre vor putea, de asemenea, să reducă această povară şi pentru mari consumatori din alte sectoare, în anumite condiţii.
 • Sprijinirea infrastructurii transfrontaliere a viitoarei Pieţe Unice a Energiei: Noile orientări includ şi criterii pentru sprijinirea infrastructurii energetice, pentru proiecte care îmbunătățesc fluxurile energetice transfrontaliere și spijină infrastructura din regiunile mai puțin dezvoltate ale Europei.
 • Ajutoare pentru adecvarea capacității de producție, atunci când există riscul real de a nu avea o capacitate suficientă de generare a energiei electrice. Va permite statelor membre să introducă mecanisme pentru încurajarea construirii unor noi capacități de producție sau pentru recompensarea consumatorilor care-şi diminuează consumul în orele de vârf.
 • De asemenea, Comisia va simplifica procedurile de punere în aplicare a ajutoarelor în domeniul protecției mediului și energiei, iar viitorul Regulament general de exceptare va conţine mai multe categorii.
 • Noul Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare (GBER) va include dispoziţii speciale de exceptare a măsurilor de ajutor de mediu şi energie.
 • De la 1 iulie 2014, Comisia va evalua toate noile notificări de ajutoare pe baza criteriilor din noile orientări.
 • Statele membre au la dispoziţie un an de zile de la publicarea noilor orientări în Jurnalul Oficial, pentru a aduce schemele de ajutor în conformitate cu noile reguli, excepţie făcând ajutoarele pentru resurse regenerabile şi cogenerare care sunt deja în funcţie. În cazul lor, încadrarea în noile reguli este necesară doar dacă sunt prelungite sau adaptate.

România, una dintre primele ţări care va introduce noile scheme de ajutor

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, în urmă cu două săptămâni, să elaboreze urgent, după adoptarea noilor reguli adoptate de CE, proiectul de act normativ privind schemele de ajutor în acest domeniu astfel încât România să fie unul dintre primele state europene care adoptă aceste măsuri.

“Pe 8 aprilie se publică Regulamentul Comisiei Europene privind sprijinul pentru marii consumatori. Să încercăm să aplicăm în continuare printre primii din Europa schemele prin care sprijinim pe cei care creează locuri de muncă și plătesc taxe la buget”, a declarat premierul.

Guvernul intenţionează să excepteze marii consumatori industriali de energie de la plata a 50-60% din certificatele verzi, față de maximul de 80%, care ar putea fi acordat, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.4.2014

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult