fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Comisia Europeană investighează Germania pentru excedent comercial excesiv

de Mariana Bechir 13.11.2013

Olli Rehn - comisarul pe Afaceri Economice și MonetareComisia Europeană a decis miercuri deschiderea unei investigații aprofundate pe excedentul comercial excesiv al Germaniei, excedent ce a ajuns în septembrie la un nou nivel record, de 18,8 miliarde de euro (în termeni ajustați), după ce exporturile au crescut cu 1,7%, iar importurile s-au diminuat cu 1,9%, comparativ cu luna anterioară.

Dacă ancheta, care trebuie finalizată anul viitor, va concluziona că acest excedent al Germaniei afectează economia celorlalte state membre (așa cum susțin criticii Germaniei), atunci CE va face recomandări pentru rezolvarea acestei probleme.

”Un excedent mare nu înseamnă neapărat că există un dezechilibru”, a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. ”Trebuie să analizăm mai departe și să vedem dacă un excedent comercial mare în Germania afectează funcționarea economiei europene ca întreg”, a completat Jose Manuel Barroso.

Excedentul comercial al Germaniei a depășit 6% din PIB în fiecare an, din 2007 încoace, datorită exporturilor puternice și contracției consumului intern.

O eventuală procedură pentru dezechilibru macroeconomic se declanșează atunci când excedentul contului curent depășește 6% din PIB timp de trei ani. Neimplementarea recomandărilor făcute de CE în astfel de cazuri poate duce la sancțiuni de 0,1% din PIB.

Criticii acuză Germania că acest dezechilibru german afectează competitivitatea statelor vulnerabile din sudul Uniunii.

Olli Rehn a precizat miercuri că CE nu critică Germania pentru politica sa economică sau competitivitatea sa, dar persistența unui excedent excesiv înseamnă că Germania ”investește masiv în străinătate”, în afara zonei euro.

http://www.tradingeconomics.com/germany/balance-of-trade

Miercuri, Comisia a anunțat investigații și pentru alte două state, în afară de Germania – Luxemburg și Croația. Ultimele două sunt pentru prima oară în atenția CE, pentru dezechilibre economice.

Franța, îndatorarea publică

A fost criticată, din nou, Franța, care face parte din grupul celor 13 state amenințate din cauza dezechilibrelor la examenul precedent.

CE analizează deja eventualul dezechilibru macroeconomic al Franței, unde problema cea mare o constituie îndatorarea publică și taxele ”inacceptabil” de mari.

La începutul anului acesta, Comisia a acordat Franței încă doi ani, până în 2015, pentru a coborî deficitul public sub pragul de 3% din PIB stabilit în UE.

Alături de Franța, în aprilie anul acesta au mai primit un răgaz de doi ani și Italia și Spania, pentru reducerea deficitului bugetar.

Franței i se cere să reformeze piața muncii, să reducă cheltuielile publice și să facă ceva cu taxele care au atins ”limitele de acceptabilitatea”, cum declara luni, la Paris, Jose Manuel Barroso.

”Franța este de departe statul unde companiile plătesc cele mai mari taxe și aceasta este o problemă pentru creșterea economică și a ocupării”, a declarat președintele CE.

Cele două economii, Germania și Franța, cele mai mari din Uniune, ”dețin cheia revenirii Europei la creștere și ocupare”, scria luni comisarul pentru Afaceri Economice și Monetare Olli Rehn, pe blogul său personal.

Criticile Trezoreriei americane

Politica economică germană a fost criticată în termeni duri și într-un raport de la sfârșitul lunii octombrie al Trezoreriei, referitor la piețele valutare.

În acesta se afirma că politica economică axată puternic pe exporturi destabilizează ţările din zona euro și influențează negativ economia mondială.

Acuzația a fost lansată chiar în timp ce la Washington se afla o delegație formată din șefi ai serviciilor secrete germane care venise pentru a lămuri aspectele legate de ascultarea cancelarului Angela Merkel de către NSA.

Administraţia americană condusă de preşedintele Barack Obama cere de mult timp statelor cu excedente bugetare mari precum Germania şi China să facă mai mult pentru a-şi stimula cererea internă. Până acum, oficialii americani au acţionat însă cu atenţie, în spatele scenei, ca să influenţeze Germania, fără a-şi face publice nemulţumirile.

Surprinde și faptul că afirmații atât de dure au fost făcute într-un raport financiar tehnic. Tot în acest raport Germania este acuzată că induce presiuni deflaționiste în economia zonei euro, asta însemnând reducerea salariilor dar și a prețurilor, fenomene care pot genera cicluri de slăbiciune economică.

Presa europeană a reacționat imediat: cu economia cea mai performantă din UE, Germania a fost unul din motoarele de creștere ale economiei europene.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de finanţe a subliniat că organizaţiile internaţionale, printre care Comisia Europeană, FMI şi OCDE, au evaluat favorabil politicile economice ale Germaniei. FMI, o instituţie financiară cu sediul la Washington, nu a găsit nicio distorsiune, dar a îndemnat Berlinul să stimuleze cererea internă.

Volumul exporturilor germane este egal cu 52% din PIB.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.11.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Nicușor Dan prezintă situația spitalelor bucureștene din rețeaua Covid

Vladimir Ionescu

Un număr de 12 dintre cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Municipiului București (PMB) sunt incluse în rețeaua Covid-19, iar ele totalizează 712 paturi… Mai mult

Stiri

Dacian Cioloș și Dan Barna, în turul 2 al alegerilor pentru președinția USR PLUS. Cioloș a câștigat primul tur cu 46%

Razvan Diaconu

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Cel de… Mai mult

Europa

Scumpiri la energie: Comisia Europeană promite un pachet de măsuri care să ajute țările membre

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană va prezenta un pachet de măsuri „mai bine structurat,  care să fie de folos țărilor membre să gestioneze situația” scumpirilor la energie, a… Mai mult

Stiri

Primarul Timișoarei cere ca instituirea carantinei de noapte să nu vizeze și vaccinații

Vladimir Ionescu

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, le cere guvernanților modificarea regulilor privind carantinarea, astfel încât persoanele vaccinate să se poată deplasa liber și după instituirea carantinei de… Mai mult

Stiri

Centrul de studii sino-ruse, proiect lansat de Institutul de Științe Politice al Academiei Române

Vladimir Ionescu

Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române a lansat joi, în cadrul ISPRI, Centrul de studii sino-ruse. Înainte… Mai mult

Stiri

City Insurance lasă în urmă pagube de 150 de mil. euro numai în străinătate. ASF evită explicațiile în Parlament

Razvan Diaconu

Pagubele lăsate în urmă de falimentul City Insurance ar putea depăși 150 de milioane de euro numai în străinătate, adică mai mult decât „factura” falimentului… Mai mult

Stiri

Maia Sandu, despre corupție de la tribuna ONU: „Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru spălarea de bani”

Razvan Diaconu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în discursul său de miercuri de la Adunarea Generală ONU, că „escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit… Mai mult