Comisia Europeană este îngrijorată că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creștere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, deși s-au primit asigurări de la guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens, a declarat, miercuri, Angela Cristea (foto), șeful Reprezentanței CE în România, cu ocazia lansării ”Raportului economic pentru România 2017”.
Prezent la același eveniment, ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a spus că Guvernul este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
”România a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere economică din Europa, de 4,9%. În același timp, raportul atrage atenția asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creștere a deficitului public. Noi am primit asigurări de la guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care își face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul. Mai bine să fim îngrijorați și să nu se întâmple nimic, că putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba”, a spus Angela Cristea.
Ea a arătat că în România crește inegalitatea socială, aceasta fiind o tendință consemnată din 2012.
Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB, astfel încât România să nu depăşească acest nivel, în condiţiile în care datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB, a precizat miercuri ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, la lansarea raportului Comisiei Europene.
Comisia Europeană a revizuit în urcare, la 4,4%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018. Guvernul se bazează însă pe o creștere economică de peste 5%.
Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis și Comisarul pentru Afaceri Economice Pierre Moscovici au trimis, în februarie, ministrului de Finanțe o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să ajungă în 2017 la 3,6%, respectiv la 3,9% din PIB în 2018.
Oficialii CE consideră că această situație ar fi provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creșteri de pensii și salarii. Ei au cerut ca Executivul să anunțe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar