25 septembrie, 2013

Comisia Europeană propune deschiderea completă a pieței Uniunii pentru importurile de vinuri din Republica Moldova,chiar  înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, pentru a compensa pierderile de pe piețele tradiționale de desfacere.

Măsura a fost propusă pentru a compensa pierderile suferite de Moldova după ce Moscova a interzis importurile de băuturi alcoolice din această țară, ca replică la apropiata semnare a acordului de asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană.

„Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității.”, a declarat Dacian Cioloș, comisar european pentru Agricultură și dezvoltare rurală.


Comisia Europeană va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA.

Comisia Europeană va cere Consiliului și Parlamentului European să adopte cât mai repede această modificare.

Ce va face Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu UE, se întreba retoric Putin, în urmă cu câteva zile, într-o şedinţă a Clubului de discuţii “Valdai”: “Să dea Dumnezeu să semneze Republica Moldova acest Acord de Asociere. Imediat după asta, pe piaţa moldovenească vor fi furnizate vinuri ieftine, necalitative, din Franţa sau Italia. Ce va face atunci Moldova cu vinurile ei, mai ales că standardele europene în ceea ce priveşte importul din alte ţări diferă considerabil de ale noastre”, a spus Vladimir Putin, citat de TRM.md.

În iunie 2013, Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova au încheiat negocierea Acordului de Asociere, care prevede și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.


Acordul de Asociere urmează a fi semnat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013.

Câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: