Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, la proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.
Măsura este menită să ferească firmele europene din sectoarele economice strategice mai ales de interesele de preluare ostilă ale cumpărătorilor chinezi, conform unui proiect de reglementare consultat de Reuters.
Supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe oricum în octombrie, în alte câteva domenii, iar noua reglementare ar urma să fie aplicată de la aceeaşi dată, dacă va fi adoptată până în 15 iunie, cu condiţia ca statele UE să ajungă la un acord.
Noua reglementare este cea mai recentă reacţie de rezistenţă a UE la ofensiva competitorilor susţinuţi de statul chinez, care caută să absoarbă tehnologii avansate prin poziţii dominante în industriile europene.
Anumite țări UE, care au beneficiat deja de investiții chineze, ar putea să se opună măsurii plănuite de Bruxelles, iar altele care îşi doresc relaţii mai strânse cu China, ar putea invoca principiile comerţului liber.
Guvernele marilor economii UE sunt însă frustrate că autorităţile de la Beijing nu şi-au respectat promisiunea privind deschiderea economiei chineze.
(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)
Un summit UE – China plănuit în septembrie a fost amânat din această cauză şi din cauza lipsei progreselor investiţiilor europene în A doua cea mai mare economie a lumii.
Guvernele statelor UE sunt deja obligate ca, începând din 11 octombrie, să prezinte Executivului comunitar detaliile operaţiunilor de preluare de companii din media, transporturi şi comunicaţii, atunci când astfel de tranzacţii sunt anunţate, potrivit unei reglementări europene de anul trecut.
Prin extinderea controlului la proiectele din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit, ar urma să se blocheze accesul chinez la proiecte de multe miliarde de euro, cum este cel al fuziuni nucleare.
„Comisia Europeană a descoperit că sunt câteva alte proiecte şi programe … care sunt esenţiale pentru securitate sau ordine publică şi, prin urmare, ar putea fi incluse”, se arată în documentul citat de Reuters.
Transferul tehnologiilor către o ţară din afara UE este văzută ca un risc la adresa intereselor strategice ale blocului comunitar în privinţa unor tehnologii pe care firmele chineze de stat caută să le achiziţioneze.