cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Comisia Europeană, despre alocațiile plătite de Austria pentru copiii lucrătorilor străini: Indexarea nu este conformă cu legea UE

7 ianuarie, 2019

Comisia Europeană va analiza îndeaproape legea din Austria referitoare la ajustarea alocaţiile primite de copiii rămași acasă ai lucrătorilor străini, dar, în principiu, legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului UE.

Comisia Europeană ia notă de adoptarea legii care introduce indexarea beneficiilor pentru copii în Austria. Comisia va analiza legea îndeaproape în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea europeană. Poziţia noastră este binecunoscută în ceea ce priveşte beneficiile familiale şi pentru copii, indexarea beneficiilor familiale nu este conformă cu legea UE”, a declarat o purtătoare de cuvânt a CE la briefingul de presă cotidian, răspunzând unei întrebări din partea presei austriece.

„Este de asemenea şi o problemă de non-discriminare; dacă muncitorii contribuie la sistemele de asigurare naţionale este de aşteptat să primească aceleaşi beneficii indiferent de naţionalitate şi de locul unde se află copiii”, a adăugat sursa citată.


Întrebată cum comentează faptul că ministrul de externe român Teodor Meleşcanu a afirmat că România ar putea apela la Curtea de Justiţie a UE în acest caz sau dacă executivul comunitar ar putea face front comun cu Bucureştiul într-o astfel de eventualitate, purtătoarea de cuvânt nu a dorit să facă precizări suplimentare.

În ce constă noua legislație

De la 1 ianuarie, în Austria a intrat în vigoare modificarea legislativă care stabilește, în cazul muncitorilor străini, că alocația pentru copii rămași acasă va fi redusă la nivelul din țara natală.

Valoarea acestor alocații acordate de Austria variază în funcţie de vârsta şi de numărul copiilo – începe de la 114 euro pe lună, pentru un singur copil, și poate ajunge la 300 de euro pe lună.

Comparativ, în România, alocația este de 84 de lei.


România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia.

În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: