Comisia Europeană dorește să inițieze un nou proces împotriva companiei AstraZeneca în legătură cu contractul de furnizare a dozelor de vaccin împotriva virusului Sars-Cov2, se menționează într-un document al Ministerului Sănătății.
Conform documentului citat, AstraZeneca a informat Comisia Europeană, în luna iunie 2022, la aproape trei luni după expirarea contractului referitor la livrarea a 300 milioane de doze de vaccin, că prețul final este mai mare decât cel estimat cu 148,2 milioane de euro (cumulat pentru toate statele membre implicate)
Principalele elemente ale cererii de costuri suplimentare invocate de AstraZeneca sunt:
- creșterea costului de producție cu 95,4 milioane euro pentru 37 loturi suplimentare care au fost
necesare pentru îndeplinirea contractului (300 mil. doze în total); - creșterea costurilor de farmacovigilență cu 51,4 milioane euro;
- studii de siguranță post-omologare (43,9 milioane euro).
„În total costurile suplimentare sunt de 190,7 mil euro, și, exceptând economiile în valoare
de 42,5 mil euro pentru respectarea contractului, valoarea finală a costurilor suplimentare este 148,2
milioane euro”, se explică în sursa citată.
Astfel, statele membre au primit facturi de la compania AstraZeneca, în care au fost transmise
fiecărui stat implicat costurile suplimentare aferente dozelor contractate, însă în document nu se specifică ce costuri suplimentare au fost cerute expres României.
Comisia Europeană vrea mandat din partea României
„Comisia Europeană intenționează să conteste aceste facturi reprezentând costuri suplimentare,
și astfel a recurs la opinia consultanților belgieni referitor la posibilitatea inițierii unei acțiuni în
instanță cu privire la acest aspect”, se arată în documentul Ministerului Sănătății.
Pentru a demara această acțiune, Bruxelles-ul a solicitat fiecărui stat membru în data de
21 noiembrie un mandat pentru a contesta facturile respective emise de compania AstraZeneca și
pentru a negocia în numele statului respectiv.
(Citiți și: „Autoritățile române vor să renunțe la vaccinul AstraZeneca”)
Astfel, Ministerul Sănătății a pregătit în acest scop un memorandum prin care solicită premerului Ciucă să-l mandateze pe ministrul de resort, Alexandru Rafila, să semneze „în numele și pentru statul român mandatarea Comisiei Europene pentru a contesta factura pentru costuri suplimentare emisă de AstraZeneca și pentru a intra în negocieri cu compania”.
Un contract cu multe bube
Acesta nu este prima divergență dintre AstraZeneca și Uniunea Europeană referitoare la livrarea dozelor de vaccin. Încă de la finele anului 2020 au apărut probleme în livrarea dozelor, întrucât AstraZeneca nu a livrat decât o treime din cele 100.000 de doze aferente primei alocări.
Astfel, Uniunea Europeană a deschis un proces împotriva AstraZeneca în primăvara anului trecut, iar instanța a dat câștig de cauză Executivului european, compania fiind obligată să furnizeze de urgență o cantitate de 50 milioane și asume un calendar al livrărilor, altfel urmând să fie amendată.
Ulterior, Comisia Europeană anunţat că a încheiat un nou acord cu AstraZeneca privind aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19, prin care a pus capăt procedurii judicare declanşate în primăvară de către UE din cauza întârzierii livrărilor.
***