miercuri

17 aprilie, 2024

20 iunie, 2013

Comisia Europeană a transmis, joi, României avize motivate, în cadrul unor proceduri de infringement, pentru încălcarea legislației europene privind achizițiile publice, precum și  obligațiile de reabilitare termică a clădirilor și de constituire a unor stocuri petroliere.

Autoritățile române au la dispoziție 2 luni pentru a transmite documentația de conformare, în caz contrar Comisia putând să acționeze România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

  • În privința achizițiilor publice, Comisia Europeană arată că o licitație de execuție lucrări prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului național între Crasna și Iași, a fost realizată prin încălcarea unor directive europene.

Procedura de licitații a fost gestionată de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și a fost desfășurată pe baza unei legi naționale care s-a constatat ulterior a fi incompatibilă cu normele europene privind achizițiile publice.


Din anunțul de participare lipseau informații esențiale, iar ofertanții erau privați de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, a precizat Comisia.

  • Referitor la eficiența energetică a clădirilor, România avea obligația să transpună în legislația națională o directivă europeană în domeniu, până pe 9 iulie 2012.

Potrivit reglementării europene, statele membre trebuie să instituie și să aplice cerințe minime privind performanța energetică pentru clădirile noi și existente, să se asigure că este realizată certificarea performanței energetice a clădirilor și să solicite inspecția periodică a sistemelor de încălzire și de aer condiționat.

De asemenea, directiva solicită statelor membre să se asigure că, începând din 2021, toate clădirile noi vor fi așa-numite „clădiri cu consum de energie aproape zero”.

Pentru încălcarea reglementării europene privind reabilitarea clădirilor, în cadrul procedurii de infringement, Comisia Europeană a transmis avize motivate României, dar și altor 7 țări, printre care Germania, Belgia, Finlanda sau Olanda.


Portugalia, în schimb, a fost deja trimisă în fața Curții de Justiție a UE pentru neadoptarea legislației de transpunere a Directivei privind eficiența energetica a clădirilor în legislația națională.

  • În fine, a treia procedură de infringement derulată împotriva Româneii vizează nerespectarea obligației de a constitui stocuri petroliere. Directiva (2009/119/CE) impune statelor membre să mențină stocuri minime de țiței și/sau produse petroliere pentru a garanta siguranța aprovizionării cu petrol în cazul unor posibile întreruperi. România trebuie să transpună și această directivă în legislația națională.

Pe lângă România, pe acest subiect primes avize motivate de la Comisie și alte 16 state membre, printre care Marea Britanie, Spania, Olanda, Polonia.

Oficial MAE: Sunt trei acțiuni aflate în lucru

De la București, autoritățile române dau asigurări că situația procedurilor de infringement prezentate joi de Comisie este sub control.

”Sunt trei acțiuni mai vechi despre care aveam cunostinta și care deja sunt în lucru. Noi vom răspunde în termenul indicat de Comisie, respectiv cel de 2 luni. Avem toate premisele să determinăm clasarea acestor acțiuni după trimiterea răpunsului”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Horațiu Radu.

El a precizat că în acest moment nicio acțiune de infringement împotriva României nu se află pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Recent, Comisia a decis clasarea altor proceduri de sancționare a României, referitoare la netranspunerea legislației europene privind nediscriminarea pe criterii de rasă și origine etnica.

De asemenea, au fost clasate cauze privind antrepozitele fiscale pentru depozitarea alcoolului și a tutunului și accesul la antrepozitele fiscale pentru depozitarea produselor energetice.

Aceste cauze de natură fiscala s-au clasat ca urmare a adoptării unor masuri sectoriale de către Ministerul Finanțelor, a precizat Radu, care este agentul României la CJUE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: