24 februarie, 2024

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri, la Varşovia, deblocarea fondurilor europene pentru Polonia, ca recunoaştere a eforturilor guvernului Donald Tusk de a realinia Polonia la principiile statului de drept. Suma totală aflată în discuție este de 136,5 miliarde de euro.

„Două decizii vor fi luate săptămâna viitoare privind fondurile europene”, a spus şefa executivului comunitar, referindu-se la fondurile de coeziune şi la cele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Cele aproximativ 136,5 miliarde de euro au fost încghețate de Bruxelles întrucât executivul condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) a încălcat statul de drept prin reformele efectuate în justiţie, prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT și contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional, relatează AFP, citată de Agerpres.


Ursula von der Leyen a salutat reformele şi măsurile iniţiate de guvernul Tusk privind „independenţa justiţiei” şi planul de acţiune aferent pe care Varşovia l-a prezentat Bruxellesului săptămâna aceasta. Principalele puncte ale acestui plan privesc statutul Consiliului Naţional al Magistraturii, al Curţii Supreme, Curţii Constituţionale, tribunalelor de drept comun şi separarea funcţiilor de ministru al justiţiei şi de şef al Parchetului naţional.

La o reuniune a miniștrilor afacerilor europene desfășurată la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al justiției, Adam Bodnar, a dezvăluit un „plan de acțiune” menit să pună capăt unei dispute de lungă durată privind statul de drept între UE și Varșovia, care a început în timpul guvernului naționalist anterior Lege și Justiție (PiS).

Planul este menit să „restabilească ordinea constituțională în Polonia și să rezolve criza statului de drept”, a declarat Bodnar pentru Politico.

60 de miliarde de euro sunt fonduri post-pandemie și pentru tranziția verde

Din fondurile de aproximativ 136,5 de miliarde de euro care vor fi deblocate, circa 76,5 miliarde reprezintă fonduri de coeziune şi aproximativ 60 de miliarde fonduri din planul european de relansare post pandemie şi de susţinere a tranziţiei verzi.


„Sunt mulţi bani, îi vom folosi bine”, a spus premierul polonez după întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene.

Într-o moţiune transmisă parlamentului de la Varşovia, actualul guvern îl acuză pe fostul premier conservator Mateusz Morawiecki că ar fi comis o infracţiune prin faptul că nu i-a solicitat formal Comisiei Europene plata fondurilor aferente PNRR-ului, deşi acestea erau blocate de Bruxelles.

Rezistență față de revenirea solicitările Comisiei privind statul de drept

După ce partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a pierdut majoritatea şi guvernarea în urma alegerilor din octombrie, noul guvern condus de liberalul pro-UE Donald Tusk a promis că va anula măsurile fostului guvern criticate de Bruxelles pentru a obţine deblocarea fondurilor şi va restabili statul de drept.

Însă preşedintele polonez Andrzej Duda, apropiat de conservatori, precum şi unii magistraţi din instituţii cheie, inclusiv Curtea Constituţională, se împotrivesc măsurilor promise de guvernul Tusk, dispute care se înscriu în lupta politică între actuala şi fosta putere ce are ca mize principale justiţia şi presa.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: