joi

28 martie, 2024

4 ianuarie, 2021

Markus Söder, liderul Uniunii Sociale Creștine din Germania (CSU), partenerul de guvernare al CDU, formațiunea cancelarului Angela Merkel, a criticat într-un interviu acordat Bild am Sonntag și preluat de Politico.eu, strategia Comisiei Europene de procurare a vaccinurilor anti-Covi și întârzierile de autorizare.

Mai multe state, precum SUA și Marea Britanie, își modifică strategiile naționale de vaccinare pentru a accelera imunizarea și a ajunge la procentul de peste 70% din populație, ceea ce va permite controlarea și prevenirea pandemiei.

„Evident, procedura europeană de achiziție a fost inadecvată”, a spus Markus Söder, care conduce statul Bavaria. „Este dificil de explicat că un vaccin foarte bun este dezvoltat în Germania, dar este vaccinarea începe mult mai mai repede în altă parte, ”a adăugat acesta.


Executivul UE respinge acuzațiile: „Actuala stagnare nu este cauzată de volumul comenzilor, ci de criza mondială a capacităţii de producţie”, a explicat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Poziția oficialului german este doar una dintre opiniile exprimate de mai mulți lideri revoltați de faptul că în UE campania de imunizare a demarat la câteva săptămâni după Marea Britanie și SUA.

Timpul este un factor crucial, a adăugat liderul CSU, care va concura în septembrie pentru poziția de cancelar. “Dacă Israelul, SUA și Marea Britanie sunt mult înaintea noastră cu vaccinarea, ei vor benefia și economic (de acest ritm al vaccinării – n.red.). Cum se va trece de criza economică generate de noul coronavirus depinde de cum va decurge vaccinarea, a mai spus Markus Söder.

În opinia acestuia, campaniile naționale au fost întârziate de birocrația autorizării și de negocierile prelungite ale Comisiei cu producătorii pentru a obține prețuri mai mici.

Marea Britanie a început vaccinarea cu serul dezvoltat de Oxford/AstraZeneca


Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford și gigantul AtsraZeneca a fost autorizat în regim de urgență, în Marea Britanie, iar luni a început deja inocularea acesti ser, scrie BBC.

Prima persoană care a primit prima doză de vaccin Oxford/AstraZeneca este Brian Pinker, 82 de ani, bolnav cronic ce necesită dializă.

Primele 530.000 de flacoane produse de AstraZeneca au fost trimise deja către mai multe centre de vaccinare din Marea Britanie, începând cu șase spitale din Oxford, Londra, Sussex, Lancashire și Warwickshire.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este mai ieftin și mult mai ușor de transportat, nefiind nevoie de un lanț de frig care să asigure minus 75 de grade Celsius. El poate fi stocat și transportat la temperatura frigiderului.

SUA – Vaccinul Moderna, administrat în jumătate de doză

În SUA; vaccinul produs de compania americană Moderna, a fost autorizat și este folosit încă de pe 18 decembrie.

Pentru a accelera imunizarea și revenirea la normalitate, autoritățile iau în calcul administrarea a jumătate de doză a vaccinului Moderna, în cazul populației cu vârste între 18 și 55 de ani

„Știm că în cazul vaccinului Moderna, administrarea a jumătate de doză celor între 18 și 55 de ani, de două ori, înseamnă obținerea obiectivului de a imuniza dublul numărului de persoane cu dozele pe care le avem”, a precizat Moncef Slaoui, șeful Operațiunii Warp Speed, programul federal de vaccinare.

Producătorii încearcă să crească producția

Mai multe state își modifică strategia de vaccinare pentru a imuniza cât mai multe persoane.

În Marea Britanie, de exemplu, autoritățile sanitare au decis administrarea primei doze unui numâr cât mai mare de persoane și extinderea până la 12 săptămâni (față de 28 de zile) a intervalului maxim în care trebuie adminstrată a doua doză.

AstraZeneca a anunțat că va crește producția până la două milioane de doze săptămânal, începând cu jumătatea lunii ianuarie.

Pe de altă parte, John Bell, professor la Oxford, a criticat faptul că autoritățile au ignorat cererea de extindere a capacităților de fabricație din țară, ceea ce încetinește acum imunizarea populației.

CEO-ul BioNTech/Pfizer critică și el strategia UE

Fondatorul companiei BioNTech și cercetătorul care a dezvoltat vaccinul anti-Covid produs împreună cu Pfizer a avertizat că este posibil să se ajungă la pauze de aprovizionare, dacă nu apar mai multe tipuri de vaccin.

Într-un interviu acordat Der Spiegel și citat de Politico.eu, Uğur Şahin consideră că executivul UE a greșit atunci când a decis să încheie pre-comenzi relativ egale cu mai mulți producători, anticipâng eronat că vor fi obținute mai multe seruri anti-Covid simultan.

SUA au încheiat contracte de achiziție înaintea UE. În ceea ce privește vaccinul BioNTech, de exemplu, în iulie a comandat 100 de milioane de doze, în timp ce UE a finalizat abia în noiembrie un contract pentru 200 de miliaone de doze.

În decembrie, și SUA și UE au mai comandat suplimentar câte 100 de milioane de doze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: