joi

19 mai, 2022

Recep Erdogan la Bruxelles: Comisia Europeană cere Turciei să îndepărteze migranţii de la frontiera turco-greacă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2020

Comisia Europeană (CE) cere Turciei să îndepărteze migranţii prezenţi la frontiera turco-greacă, o condiţie prealabilă acordării oricărui ajutor suplimentar Guvernului de la Ankara în criza siriană, relatează Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit luni la Bruxelles, unde urma să ceară un ajutor financiar, dar şi politic şi militar din partea Uniunii Europene (UE).

Înainte de întâlnirile cu oficiali europeni, președintele Turciei s-a întâlnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.


Alianța a dat publicității un scurt comunicat, în care a precizat că cei doi oficiali au despre ”serioasa situație de securitate din Siria”. Comunicatul mai conține o scurtă declarație a lui Jens Stoltenberg: ”Chestiunile privind migrația și fluxul de refugiați constituie o provocare comună care necesită soluții comune”.

”Evenimentele de la frontiera greco-turcă sugerează clar exercitarea unor presiuni în scopuri politice asupra frontierelor externe ale UE”, a declarat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen într-o conferinţă depresă. ”Găsirea unei soluţii acestei situaţii va necesita eliberarea presiunii asupra frontierei”, a subliniat Ursula von der Leyen.

”O condiţie prelabilă oricărui ajutor european suplimentar este oprirea oricărei susţineri a trcerilor irlagle ale frontierelor şi îndepărtatea persoanelor prezente la frontieră”, a declarat la rândul său eurodeputatul conservator german Manfred Weber.

Câteva mii de migranţi s-au adunat de peste o săptămână la frontiera turco-greacă, în urma deciziei turce de a nu mai bloca trecerea refugiaţilor către Europa.


Uniunea Europeană (UE) încearcă să-şi salveze acordul semnat în martie 2016 cu Turcia, în virtutea căreuia Ankara reţine migranţii pe teritoriul turc în schimbul unui ajutor financiar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Turcia găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi pe teritoriul său. UE s-a angajat în 2016 să-i plătească şase miliarde de euro.

În afara îndepărtării migranţilor de la frontiera elenă, Ursula von der Leyen a stabilit drept alte priorităţi imediate garantarea dreptului de azil pentru migranți, ajutorarea Turciei şi Greciei şi transferarea migranţilor şi refugiaţilor reţinuţi pe insulele greceşti către Europa continentală – mai ales a minorilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: