Comisia Europeană (CE) cere Turciei să îndepărteze migranţii prezenţi la frontiera turco-greacă, o condiţie prealabilă acordării oricărui ajutor suplimentar Guvernului de la Ankara în criza siriană, relatează Reuters.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit luni la Bruxelles, unde urma să ceară un ajutor financiar, dar şi politic şi militar din partea Uniunii Europene (UE).
Înainte de întâlnirile cu oficiali europeni, președintele Turciei s-a întâlnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Alianța a dat publicității un scurt comunicat, în care a precizat că cei doi oficiali au despre ”serioasa situație de securitate din Siria”. Comunicatul mai conține o scurtă declarație a lui Jens Stoltenberg: ”Chestiunile privind migrația și fluxul de refugiați constituie o provocare comună care necesită soluții comune”.
”Evenimentele de la frontiera greco-turcă sugerează clar exercitarea unor presiuni în scopuri politice asupra frontierelor externe ale UE”, a declarat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen într-o conferinţă depresă. ”Găsirea unei soluţii acestei situaţii va necesita eliberarea presiunii asupra frontierei”, a subliniat Ursula von der Leyen.
”O condiţie prelabilă oricărui ajutor european suplimentar este oprirea oricărei susţineri a trcerilor irlagle ale frontierelor şi îndepărtatea persoanelor prezente la frontieră”, a declarat la rândul său eurodeputatul conservator german Manfred Weber.
Câteva mii de migranţi s-au adunat de peste o săptămână la frontiera turco-greacă, în urma deciziei turce de a nu mai bloca trecerea refugiaţilor către Europa.
Uniunea Europeană (UE) încearcă să-şi salveze acordul semnat în martie 2016 cu Turcia, în virtutea căreuia Ankara reţine migranţii pe teritoriul turc în schimbul unui ajutor financiar.
Abonează-te la newsletter aici.
Turcia găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi pe teritoriul său. UE s-a angajat în 2016 să-i plătească şase miliarde de euro.
În afara îndepărtării migranţilor de la frontiera elenă, Ursula von der Leyen a stabilit drept alte priorităţi imediate garantarea dreptului de azil pentru migranți, ajutorarea Turciei şi Greciei şi transferarea migranţilor şi refugiaţilor reţinuţi pe insulele greceşti către Europa continentală – mai ales a minorilor.