vineri

19 aprilie, 2024

13 iunie, 2013

Comisarul european pentru Justiţie i-a scris procurorului general al SUA întrebându-l despre programul de supraveghere Prism, potrivit BBC.

Viviane Reding a scris că este îngrijorată că eforturile Americii „ar putea avea consecinţe grave asupra drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE”.

O serie de dezvăluiri publicate recent arată că firme importante din domeniul tehnologiei informaţiei au transmis date către Agenţia Naţională de Securitate din Statele Unite. Experţii spun că acestea ar putea fi date acum în judecată.


„Legile europene de protecţie a datelor restricţionează modul în care pot fi adunate informaţii despre oameni, inclusiv prin reţelele de socializare şi cum pot fi apoi acestea utilizate”, arată Dr. Ian Brown, directorul Centrului Univeristar de Securitate Cibernetică Oxford.

„Firmele ar putea fi acum date în judecată de comisari europeni sau chiar de utilizatori individuali din Europa pentru că nu au respectat legislaţia europeană, care presupune tocmai interzicerea unor astfel de situaţii”, a explicat el.

Potrivit documentelor publicate de The Guardian şi Washington Post, NSA a cerut firmelor de pe internet să îi ofere acces nelimitat la emailuri private, chaturi online, fotografii, documente, înregistrări video şi alte date încărcate de utilizatori din stărinătate.

Google a anunţat că respectarea acestei solicitări nu a oferit guvernului american „acces nelimitat la datele clienţilor”, dar din cauza unor prevederi de confidenţialitate nu poate face publice detaliile din contract.


Alături de Facebook, Microsoft şi Twitter, i s-a cerut să publice informaţii despre numărul şi scopul solicitărilor primite. Potrivit informaţiilor din mass-media, Yahoo, PalTalk, AOL şi Apple sunt, de asemenea, implicate în programul Prism.

În scrisoarea adresată lui Eric Holder, Reding a întrebat despre mai multe probleme legate de Prism şi alte programe de supraveghere din SUA: dacă adună date doar despre cetăţenii americani sau şi despre persoane din afara continemtului, inclusiv cetăţeni din statele membre UE; dacă operaţiunea de colectare a datelor este limitată la cazuri specifice şi individuale, dacă da, pe ce criterii; cât de dese sunt colectate aceste date şi cât de des sunt procesate; care este scopul programului Prism, este el limitat la securitatea naţională şi la serviciile secrete şi dacă da, cum sunt definiţi aceşti termeni?

Reding a precizat că autorităţile americane ar trebui să aibă acces la datele cetăţenilor europeni aflate în posesia companiilor americane doar „în situaţii clar definite, excepţionale şi care pot fi revizuite din punct de vedere judiciar”.

Un purtător de cuvânt al lui Reding a confirmat că scrisoarea a fost trimisă luni seara, iar Reding aşteaptă răspunsuri detaliate la întrebările ei, când se va întâlni cu Holder, la un eveniment stabilit deja, pentru vineri, la Dublin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: