sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 aprilie, 2011

Comisia Europeană a cerut oficial României, Poloniei şi Italiei, în procedura de infringement, să îşi conformeze legislaţiile la normele europene în ceea ce priveşte preţurile reglementate în domeniul energiei. ANRE aşteaptă motivarea deciziei CE, însă până atunci fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a pus la îndoială legitimitatea demersului european.

”Toate aceste critici nu înseamnă că sunt şi îndreptăţite din partea celor care le-au făcut. Ceea este cert, ceea ce cere în momentul de faţă Comisia Europeană şi nu numai României este ca liberalizarea preţului, lichiditatea pieţei de energie să fie una din ce în ce mai mare”, a spus prim-vicepreşedintele PDL, miercuri, la TVR.

Executivul UE a decis, miercuri, să trimită avize motivate celor trei ţări, care dispun de două luni pentru a se conforma legislaţiei europene.


Comisia se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei a anunţat, prin preşedintele Dan Plaveti, că aşteaptă decizia motivată a Comisiei Europene.

În 2009, Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică.

În 2009, când a iniţiat procedura de infringement împotriva României privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică, Executivul UE a trimis scrisori de notificare oficiale autorităţilor române, aceasta reprezentând prima etapă a procedurii de încălcare a Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene.


În acest caz, ANRE a anunţase că va  informa Comisia Europenă cu privire la motivele pentru care România a menţinut preţul reglementat al energiei electrice pentru consumatorii non casnici.

Şi reprezentanţii FMI au invocat, în cadrul misiunii oficiale în România, din luna februarie 2011, posibilitatea liberalizării preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi – spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială.

La energia electrică, preţurile reglementate finale sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici şi IMM-urilor care nu şi-au folosit încă dreptul de a schimba furnizorul.

În sectorul gazelor, preţurile reglementate finale sunt aplicabile tuturor consumatorilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: