joi

25 aprilie, 2024

2 aprilie, 2019

Comisia Europeană cere statelor membre să își deschidă pieţele de electricitate şi gaze, să elimine preţurile reglementate și să introducă măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili.

Anunțul a fost făcut marți, la București, de către comisarul european pentru Energie şi Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete (foto).

Comisarul Canete a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, care au arătat că, în România, nu există o definiţie a consumatorului vulnerabil şi toţi consumatorii casnici plătesc aceleaşi tarife reglementate la electricitate şi gaze.


„Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa. Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o”, a răspuns oficialul european, citat de Agerpres.

El a arătat că toate eforturile făcute de către Comisia Europeană urmăresc crearea unei pieţe energetice eficiente, adică concurenţă şi preţuri cât mai mici, toate acestea în avantajul consumatorilor vulnerabili.

„În pachetul „Energie curată pentru toţi” am luat foarte în serios situaţia consumatorilor vulnerabili. Nu există o definiţie europeană a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor să existe o înţelegere clară a ceea ce înseamnă consumator vulnerabil, să monitorizeze sărăcia energetică a cetăţeanului şi să ia măsuri pentru a se reduce nivelul de sărăcie energetică din UE”, a spus oficialul european.

În decembrie 2018, guvernul român a emis OUG 114, care a plafonat la 68 de lei pe MWh a preţului gazelor de producţie internă pentru toată piaţa.


La începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, arătând că prevederile OUG 114/2018 încalcă directivele europene din domeniul gazelor. Guvernul a modificat săptămâna trecută OUG 114, însă noua ordonanță (OUG 19/2019) a păstrat plafonate cantităţile de gaze pentru consumatorii casnici şi pentru producătorii de energie.

Fostul ministru Olguța Vasilescu a afirmat că ordonanța favorizează, de exemplu, combinatele deținute de Ion Nicolae.

Potrivit lui Arian Miguel Canete, o mare problemă o reprezintă pierderile de energie ale clădirilor în care locuiesc oamenii săraci.

„Trebuie deci să luăm măsuri mai ales pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. De obicei, consumatorii vulnerabili locuiesc în clădiri care nu au izolaţie şi consumă foarte multă energie.

Prin urmare, am discutat acest lucru în cadrul politicilor de eficienţă energetică şi ne-am gândit la problema locuinţelor. Obiectivul tuturor măsurilor este să oferim preţuri mici”, a afirmat comisarul.

La rândul său, întrebat ce măsuri ia Guvernul României pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, ministrul Anton Anton a spus: „Şi noi, în consens cu Uniunea Europeană, nu facem altceva decât să ne străduim să identificăm cât se poate mai bine, conform regulilor europene, care cu greu s-au coagulat cumva în regulamentele pe care le-am aprobat acum în toamnă şi la începutul anului, încercăm să identificăm cât mai bine consumatorul vulnerabil. Nu uitaţi că şi noi facem izolaţii, care face parte din planul de a reduce consumul de energie.

Mai ţineţi cont de un lucru: există şi ceea ce se cheamă rabla la electrocasnice, ceea ce este acelaşi lucru, adică să înlocuieşti un electrocasnic vechi, ineficient, cu un electrocasnic nou, becuri şi aşa mai departe. Noi încercăm de foarte multă vreme să ajutăm consumatorul vulnerabil, într-un fel sau în altul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: