Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată, avertizează președintele Comisiei Europene – Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, într-un comunicat comun transmis miercuri. Orice măsură care subminează acest progres va avea impact asupra evaluărilor viitoare din cadrul MCV, mai spun cei doi oficiali europeni.
Prezentăm comunicatul integral
„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.
Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).
Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt.
Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri.”
Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat marți noaptea cele două Ordonanțe de Urgență – una pentru grațiere, dată sub pretextul supraaglomerării închisorilor, și cea pentru amnistia mascată, operată prin modificarea codurilor penale, sub pretextul introducerii observațiilor Curții Constituționale.
Amnistia mascată din modificarea codurilor a fost reglementată prin OUG, iar proiectul grațierii esteo Hotărâre ce va fi trimisă Parlamentului.
Executivul a aprobat o OUG pentru modificarea codurilor penale, act ce dezincriminează abuzul în serviciu cu un prejudiciu sub 200.000 de lei și mai multe infracțiuni de corupție sau asimilate.
Ordonanța a fost publicată miercuri, la ora 01.00 în Monitorul Oficial, cu precizarea că va intra în vigoare peste 10 zile.
De asemenea, Cabinetul Grindeanu a aprobat și un proiect de lege pentru grațiere, care a fost trimis Parlamentului.