sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 septembrie, 2021

Tiberiu Boșutar este tratat în Spitalul Municipal Vatra Dornei

„Este inadmisibil ca jurnaliștii să fie atacați în timp ce își fac meseria”, a declarat vineri șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, după agresiunea dintr-o pădure din Suceava, în care un jurnalist și un activist de mediu au fost bătuți de un grup de hoți de lemne. Autoritățile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, a atenționat Ramona Chiriac.

Reacția Comisiei Europene vine după ce jurnalistul Mihai Dragolea, activistul de mediu Tiberiu Boșutar și încă un însoțitor au fost atacați și bătuți de un grup de 20 de persoane, într-o pădure din Coșna, județul Suceava.

Mihai Dragolea filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România. „Ne-au atacat cu furci și topoare. Printre atacatori se afla și inginerul silvic și proprietarul pădurii. Nu am putut avea niciun dialog cu ei. Nu strigau decât atât: Vă omor!, Vă omor”, a relatat Mihai Dragolea, la Digi24.


Relatarea lui Tiberiu Boșutar:

Nu reclam un pădurar, ci un sistem!

M-au dezbrăcat în pielea goală și m-au trimis acasă (…)

Au rupt cheia din contact, a venit de acasă fratele cu altă cheie.


Nu voiam să ies din mașină și au vrut să răstoarne mașina, au vrut să mă dea în râpă cu tot cu mașina.

Declaraţia şefei Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac:

Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informația apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din județul Suceava în timp ce îşi făceau meseria.

Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria. Informaţiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnalişti, căci ei sunt cei care asigură transparenţa.

Autoritățile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene și sunt înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale.

Aşa cum a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia lucrează la o lege care să garanteze independenţa presei.

Dacă ne apărăm presa, ne apărăm în acelaşi timp democraţia!

Premierul Florin Cîțu: Instituțiile trebuie să-și facă datoria, victimele trebuie să facă plângere penală

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că instituţiilor statului trebuie să intervină și „să îşi facă datoria”, iar jurnaliștii și activiștii bătuți trebuie să depună plîngeri penale:

„În orice eveniment de acest gen autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria, imediat, rapid, fără niciun fel de … Nimeni nu trebuie să spună altceva. Instituţiile statului, Poliţia, Procuratura, toţi trebuie să intervină, să îşi facă datoria. Înţeleg că s-a făcut acest lucru (….) Există totuşi o mică problemă. Înţeleg că nu este făcută nicio plângere penală din partea celor care sunt vătămaţi şi ar trebui ca procedura să meargă mai departe să fie aceste plângeri, pentru că altfel nu ştiu dacă poliţia poate legal să facă ceva, dar, repet, astfel de acte, orice act de violenţă trebuie imediat anchetat şi cei care sunt responsabili trebuie să răspundă pentru asta”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: