luni

16 mai, 2022

Comisia Europeană a început lucrul la prima listă UE cu juridiscții fiscale necooperante

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2016

evaziune-fiscala-paradis-fiscalComisia Europeană a prezentat o evaluare prealabilă („tablou de bord al indicatorilor”) a tuturor țărilor terțe în raport cu o serie de indicatori, aceasta fiind prima etapă în elaborarea listei comune a UE care va cuprinde jurisdicțiile fiscale necooperante.

Lista face parte din măsurile de combatere a evaziunii și a fraudei fiscale și va cuprinde țările terțe care refuză să respecte normele internaționale de bună guvernanță în domeniul impozitării.

UE speră că astfel vor fi împiedicate entitățile care practică planificarea fiscală agresivă să abuzeze de neconcordanțele existente între diferitele sisteme naționale.


Lista definitivă a jurisdicțiilor necooperante va fi gata până la sfârșitul anului 2017.

Etapele procedurii

Strategia externă stabilește un proces clar, echitabil și obiectiv de elaborare a unei liste la nivelul UE, constituit din trei etape:

  • Tabloul de bord: Comisia realizează un tablou de bord neutru cuprinzând mai mulți indicatori, pentru a ajuta la determinarea gradului de risc potențial pe care îl prezintă sistemul fiscal al fiecărei țări terțe în ceea ce privește facilitarea fraudei fiscale. Comisia prezintă experților statelor membre din Grupul de lucru al Consiliului pentru codul de conduită constatările efectuate în urma tabloului de bord.
  • Examinarea: pe baza rezultatelor tabloului de bord, statele membre decid care țări terțe ar trebui să fie supuse unei examinări oficiale de către UE. Examinarea standardelor de bună guvernanță fiscală ale țărilor terțe va fi efectuată de Comisie și de Grupul de lucru pentru codul de conduită. Va exista un proces de dialog cu țările în cauză, care să le permită să reacționeze în fața preocupărilor formulate sau să discute cu privire la o cooperare mai strânsă cu UE în materie fiscală.
  • Întocmirea listei: după finalizarea procesului de examinare, țările terțe care refuză să coopereze sau să se implice alături de UE în soluționarea problemelor legate de buna guvernanță fiscală vor fi introduse pe lista UE.

Tabloul de bord

Penrtu înctocmirea acestuia u fost analizate toate țările terțe și jurisdicțiile fiscale din lume pentru a se determina riscul de facilitare a fraudei fiscale aferent fiecăreia.

Această evaluare preliminară s-a bazat pe o gamă largă de indicatori neutri și obiectivi, printre care s-au numărat date economice, date legate de activitatea financiară, de structurile juridice și instituționale și de standardele elementare de bună guvernanță fiscală.


Tabloul de bord prezintă informații concrete cu privire la fiecare țară, în raport cu trei indicatori neutri: legături economice cu UE, activități financiare și factori de stabilitate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Jurisdicțiile bine reprezentate în aceste trei categorii sunt apoi analizate în raport cu indicatorii de risc, cum ar fi nivelul de transparență sau utilizarea potențială a regimurilor fiscale preferențiale.

Evaluarea preliminară nu are ca scop să formuleze opinii cu privire la țările terțe și nici nu reprezintă o listă preliminară a UE, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

tablou-jurisdictii-fiscale
(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: