15 octombrie, 2014

Comisia Europeană, în reuniunea Colegiului Comisarilor, a adoptat miercuri decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat prin care industria electrointensivă este parţial exceptată de la plata contribuţiei aferente promovării surselor regenerabile de energie.

Comisia Europeană a apreciat că schema de reducere a certificatelor verzi, avută în vedere de România, respectă normele UE privind ajutoarele de stat și, în special, noile orientări ale Comisiei privind ajutoarele destinate energiei și protecției mediului.

Potrivit unui anunţ făcut de Comisie, schema menționată constă în diminuarea contribuțiilor anumitor consumatori energointensivi la finanțarea energiei din surse regenerabile.


Potrivit concluziilor Comisiei, compensarea parțială a costurilor legate de finanțarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică.

În iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuția la finanțarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi care își desfășoară activitatea în sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate și de expunere comercială.

Detalii ale deciziei

România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020, Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigaţii.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024.


Exceptarea se va realiza diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici:

  • 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%
  • 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20%
  • 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%

Bugetul anual estimat al aplicarii acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari.

Pentru această schemă de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plată prin aplicarea acestei scheme pe o perioadă de 10 ani este stabilită de ANRE.

Industria energointensivă din Romania asigură circa 20% din consumul final brut de energie.

Potrivit statisticilor comunicate de Ministerul Economiei, acest sector este și cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: