Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult›
05.12.2019
NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult›
04.12.2019
Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
04.12.2019
Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult›
03.12.2019

Comisia de la Veneția răspunde CCR: Aveți înalta responsabilitate să adoptați hotărâri în conformitate cu Constituția
de Vladimir Ionescu , 6.7.2018
Într-un stat democratic, deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi trebuie să fie implementate dar, pe de altă parte, Curtea are „o înaltă responsabilitate” de a adopta hotărâri în conformitate cu Constituţia şi principiile sale.
Este mesajul pe care preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, l-a transmis vineri preşedintelui Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu.
Gianni Buquicchio îl anunță pe Valer Dorneanu că va fi emisă luna aceasta o opinie preliminară a Comisiei de la Veneţia, opinie ce „se va referi cu siguranţă” și la deciziile adoptate de CCR, nu doar la modificările operate de coaliția majoritară asupra legilor justiției.
Prezentăm textul scrisorii lui Gianni Buquicchio:
Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor Curţii Constituţionale este permisă.
Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor.
Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate.
Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale.
Scrisoarea este răspunsul la apelul pe care plenul CCR l-au făcut la Comisia de la Veneția, acuzând presiuni exercitate asupra unora dintre cei nouă judecători. Plenul Curţii a considerat că „aceste acţiuni sunt de natură să pună în pericol democraţia, statul de drept şi funcţionarea justiţiei constituţionale”.
Reamintim că CCR a emis în ultimii doi ani mai multe decizii controversate, care au surprins nu numai specialiștii din interiorul țării, ci și experți străini.
Pe de altă parte, CCR a refuzat să amâne, până la sosirea unei evaluări efectuate de specialiștii Comisiei de la Veneția, deciziile pe marginea modificărilor operate în legile justiției.
Valer Dorneanu, cel căruia i se adresează scrisoarea semnată de președintele Comisiei de la Veneția, a fost numit la CCR în 2013.
În timpul regimului comunist a lucrat ca procuror, iar după Revoluție a intrat imediat în politică (din decembrie 1989 – membru FSN, PSDR, PSD). A fost consilier al fostului președinte Ion Iliescu, apoi a condus Consiliul Legislativ. Din 2000 și până în 2010 a fost deputat și chiar președinte al acestei camere a legislativului.
În 2010 a devenit adjunct al Avocatului Poporului, poziție din care a fost numit interimar Avocat al Poporului, în 2012, când alianța USL (PSD și fostul PNL) l-au suspendat pe Traian Băsescu și au încercat demiterea acestuia. Valer Dorneanu a acceptat atunci numirea nelegală în funcție, deoarece nu există Avocat al Poporului interimar.
9.7.2018, 8:42 am
Este interesant de urmarit daca opinia Comisiei se va referi critic si la deciziile controversate ale CCR !
Cum ar reactiona aplaudacii coalitiei nocive PSD-ALDE !