Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Comisia comună / Gabriel Vlase, aviz favorabil pentru SIE
de Vladimir Ionescu , 2.7.2018
Comisia parlamentară comună pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe l-a avizat favorabil luni pe Gabriel Vlase pentru a ocupa funcţia de director al SIE.
Membru PSD, el a fost nominalizat pentru acest post de către preşedintele Klaus Iohannis, pe 14 iunie. Șeful statului a explicat ulterior că a ajuns la nominalizarea deputatului PSD Gabriel Vlase pentru funcţia de director al SIE după o analiză atentă şi ţinând cont de experienţa şi pregătirea acestuia.
Liviu Dragnea ar fi dorit ca în acest post să fie numit Claudiu Manda, președintele Comisiei speciale pentru controlul SRI.
Poziția a fost declarată vacantă în martie anul trecut, după ce Mihai-Răzvan Ungureanu a demisionat pe 26 septembrie 2016 din funcția de director al SIE.
Legea pribind numirea directorului SIE a fost modificată anul trecut, astfel încât, conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, la propunerea președintelui României.
Potrivit formei anterioare a Legii 1/1998, SIE era condus de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea președintelui României.
Instituția se afla într-o situație specială și risca să rămână curând și fără dirctorii adjuncți – în luna mai, adjunctul Vasilică Sarcă a fost înaintat în gradul de general cu patru stele şi trecut în rezervă, ira în luna august urmează să se pensioneze și Silviu Predoiu, cel care conduce instituția până la numirea unui director plin.